Lakše priznavanje diploma u EU

Izvor: Studio B, 12.Dec.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše priznavanje diploma u EU

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta upisana je u Evropski registar osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju

Ovo že olakšati priznavanje diploma iz Srbije u EU."Ono što možemo očekivati je da će biti mnogo lakše priznavanje naših diploma u inostranstvu", rekao je predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Endre Pap na konferenciji za novinare.

On je kazao da su ciljevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Evropskog registra da promoviše mobilnost studenata pružajući osnovu za povećanje poverenja među visokoškolskim ustanovama i dodao da se to odnosi na sve članice registra, odnosno, pre svega na evropski prostor.

"Ako ste u registru vlada neke zemlje može da angažuje našu komisiju da izvrši akrediaciju u toj zemlji. Registar obezbeđuje da visokoškolske ustanove biraju između različitih agencija ako je to u skladu sa nacionalnim aranžmanom", rekao je Pap i dodao da to treba da se ugradi u zakon.

U Evropski registar osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju trenutno je upisano 37 agencija iz 18 zemalja, od kojih su, osim Srbije, sve članice Evropske unije.

Neke zemlje, iako su članice EU, nisu u registru poput Italije i Mađarske.

Generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miroljub Milivojčević istakao je da je i po Zakonu visoko obrazovanje delatnost od posebnog značaja i intresa za Srbiju.

"Ovo članstvo komisije je potvrda da naš sistem kvaliteta ispunjava evropske standarde i to je od značaja za sve građane Srbije, jer to znači povećanje poverenja u kvalifikacije visokoškolske struke u Srbiji", naveo je on.

Milivojčević je kazao da je neophodno da se stvore bolji uslovi za rad Komisije za akreditaciju.

On je dodao da pravni okvir mora biti popravljen, ali i obezbeđeni finansijski i tehnički uslovi za rad Komisije.

Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta osnovao je Nacionalni savet za visoko obrazovanje sa zadatkom da vrši akreditaciju i kontrolu kvaliteta institucija visokog obrazovanja i vrednovanja studijskih programa.

Visokoškolske ustanove u Srbiji po zakonu redovno prolaze koz postupak akreditacije i spoljne provere kvaliteta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.