Lajčak umesto Fejta

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak umesto Fejta

Priština -- Piteru Fejtu neće biti produžen mandat specijalnog izaslanika EU na Kosovu. Tu funkciju će privremeno iz Brisela obavljati Miroslav Lajčak.

EU će ujediniti funkciju specijalnog izaslanika sa kancelarijom EU na Kosovu i dok se ne postigne sporazum između država članica EU, Lajčak će vršiti tu funkciju.

Prema Lisbonskom sporazumu, specijalni izaslanici u svim zemljama gde su postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće i šefovi delegacija EK, ali na Kosovu i u BiH to predstavlja problem jer predstavnici EU imaju i nekoliko dodatnih ovlašćenja.

Na Kosovu, Piter Fejt je i šef međunarodne civilne kancelarije i nadgleda sprovođenje nezavisnosti, dok u BiH Valentin Incko je specijalni izaslanik EU ali i visoki međunarodni zvaničnik.

Prema pisanju lista "Koha ditore", i Fejt i Incko će sačuvati uloge "nadgledača" ali neće biti predstavnici EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je "veoma blizu" odluke da za Bosnu imenuje specijalnog izaslanika koji će biti šef delegacije EK, piše prištinski list dodajući da će se isto desiti i na Kosovu, ali se neće zvati delegacija EK, već Kancelarija, "jer EU ne može tretirati Kosovo kao državu".

Za Kosovo još nije proglašen konkurs za tu poziciju, a prema diplomatskim izvorima na koje se poziva list, postoji mogućnost da se prvo izabere šef kancelarije Evropske komisije, jer je ta pozicija prazna.

I u tom slučaju šef kancelarije Evropske komisije neće odmah preuzeti i poziciju specijalnog izaslanika jer "još nije postignuta saglasnost zemalja članica EU da se ta pozicija odvoji od pozicije šefa međunarodne civilne kancelarije".

Prema diplomatskim izvorima, u EU je pripremljen plan prema kojem će tu funkciju privremeno iz Brisela obavljati Mirosav Lajčak.

Neke diplomate smatraju da je to pobeda zemalja koje nisu priznale Kosovo, jer je Lajčak poznat zagovornik protiv nezavisnosti Kosova, dok drugi smatraju da Lajčakove izjave ne treba uzeti u obzir jer ih je dao dok je bio ministar spoljnih poslova i predstavljao stavove Slovačke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.