Izvor: RTS, 01.Mar.2021, 18:17

Lajčak u Prištini: Dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak stigao je u posetu Prištini, čime je počeo mini-turneju tokom koje će posetiti i Beograd, a potom i Podgoricu.
Miroslav Lajčak je prvi susret u Prištini imao sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je na Tviteru objavio da je imao dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem. "Detaljno smo razgovarali o dijalogu, sa osvrtom na dalje korake", napisao je Lajčak.
Kurti je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon susreta izjavio da ne poriče značaj dijaloga sa Beogradom, ali da treba da bude dobro pripremljen.
"Informisao me je o procesu dijaloga uopšte. Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobedili sa našim programom koji se fokusira na pravdu i zapošljavanje, da smo u uslovima pandemije kovida 19 i da nismo protiv dijaloga, ali želimo da bude principijelan i dobro pripremljen", rekao je Kurti nakon sastanka.

Kurti želi, kako prenose mediji na albanskom, da dijalog i dalje bude jedan od prioriteta njegove vlade, ali da bude iskren i da učesnici nisu pod pritiskom vremena, već da su posvećeni suštini.
Lajčak je na Tviteru objavio da se sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom i komandantom Kfora generalom Frankom Federičijem.
"Stigavši danas na Kosovo, sastao sam se sa američkim ambasadorom i sa komandantom Kfora. Komandant govori o trenutnom razvoju događaja. Dobra prilika da potvrdimo naše snažno transatlantsko jedinstvo", napisao je Lajčak.
Povodom susreta sa Lajčakom, na Tviteru se oglasio i američki ambasador.

"Na današnjem sastanku sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, potvrđena je američka podrška zajedničkom procesu dijaloga, koji vodi EU", objavio je Kosnet na svom Tviter nalogu.
Dodao da je cilj sveobuhvatno rešenje, kao i dublje evroatlantske integracije, koje su od koristi svim građanima.
Lajčak će se sutra sastati sa v. d. predsednika Vjosom Osmani, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima. Takođe, sastaće se i sa političkim liderima i predstavnicima Evropske unije.
Tokom treće po redu posete na mestu posrednika, nema sagovornika što se dijaloga tiče.
Nova vlada i skupština nisu formirane, a ljudi iz odlazeće vlade neće biti na čelu nove. Vjosa Osmani ima mandat vršioca dužnosti predsednika tako da ni ona nema kredibilitet da pregovara o budućnosti dijaloga.
Stoga se ocenjuje da je poseta Lajčaka više upoznavanje sa stavovima onih za koje se očekuje da formiraju buduću vladu, te da im prenese da je dijalog prioritet i da bez obzira na to ko formira vladu, to pitanje ne može da se ignoriše.
To se pre svega odnosi na Aljbina Kurtija koji je do sada najvljivao da mu dijalog nije prioritet.
U Prištini još kažu da je poseta Lajčaka signal da nastavak dijaloga očekuju odmah nakon formiranja nove kosovske vlade.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog posetom Prištini počeo je mini-turneju, tokom koje će u sredu posetiti i Beograd, a potom i Podgoricu.
Lajčak je pre posete poručio da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom" i da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.