Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Otvaranje poglavlja dobra vest za Srbiju i EU

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak pozdravio je večeras otvaranje pregovaračkih poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, ističući da je to dobra vest i za Srbiju i za EU.

- Ovo je još jedan korak napred i značajno postignuće ove godine. Ukupan broj poglavlja koja je Srbija počela pregovore je povećan na šest i to označava napredak Srbije na ukupnom putu ka EU - rekao je Lajčak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema njegovim rečima, ovo je i opipljiv dokaz kredibilnosti procesa proširenja kao dvosmerne ulice.

- Ohrabrujemo Srbiju da zadrži pozitivan zamah i nastavi reformskim putem na dobrobit svojih građana - rekao je on.

Lajčak, čija zemlja do kraja godine predsedava EU, istakao je da dalji napredak zavisi od reformi, ali i dijaloga sa Prištinom koji ostaje od "suštinskog značaja."

On je izrazio zadovoljstvo što je tokom slovačkog presedavanja Unijom otvoreno četiri, a privremeno zatvoreno jedno poglavlje.

- Današnja konferencija je dobra vest i za Srbiju i za EU. To je i moćna poruka u ovo vreme puno izazova da EU funkcioniše i konkretan rezultat i što se tiče jednog od naših prioriteta da unesemo što više entuzijazma i dinamike u proces proširenja. Otvoriti četiri poglavlja i zatvoriti jedno, to je postignuće na koje sam veoma ponosan - rekao je Lajčak.

On je na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije EU, na kojoj su otvorena dva poglavlja - 5 od javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima koje je odmah i zatvoreno, rekao da po pitanju poglavlja 26 nije postignuta saglasnost, ali je ponovio da je tokom slovačkog predsedavanja otvoreno četiri poglavlja što je, kako je ocenio, "jako dobar tempo".

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da premijer Aleksandar Vučić nije prisustvovao međuvladinoj konferneciji, Lajčak je rekao da je to Vučićeva odluka, ali da je važno da su poglavlja otvorena.

Pročitajte još

- Ovo je ministarska konferencija, a ne konferencija premijera. Ministarka Jadranska Joksimović je ovde i poglavlja su otvorena - rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije je posdetio da je za otvaranje poglavlja potreban konsenzus svih zemalja članica, čega nije bilo u slučaju Poglavlja 26.

Lajčak je naglasio da otvaranje poglavlja nije takmičenje u brzini, već u kvalitetu, te da bi tako trebalo da se posmatraju stvari i u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.