Lagumdžija glavni problem za Lajčaka

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagumdžija glavni problem za Lajčaka

Evropska unija duboko je zabrinuta zbog stanja u BiH. Miljenik međunarodne zajednice, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, postao je njen najveći problem, potvrđeno je "Vestima" iz izvora koji su prethodna dva dana učestvovali u razgovorima sa Direktorom službe za spoljne poslove EU Miroslavom Lajčakom.

- Oni jednostavno ne znaju kako da reše problem sa Lagumdžijom, ali je sigurno da će put BiH ka EU biti blokiran sve dok se ne formira nova vlast. Zbog čitave >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ove situacije u EU su debelo zabrinuti - otkrivaju naši sagovornici.

I Lajčak je nakon sastanka sa liderima bošnjačkih i hrvatskih partija, potvrdio da EU s velikom pažnjom prati dešavanja u BiH i zabrinuta je zbog situacije u kojoj ni pet meseci nakon izbora nisu formirane institucije, pa samim tim nema ni reformi.

Prema Lajčakovim rečima, da bi BiH mogla podneti aplikaciju za članstvo u EU, što pre mora da se formira Savet ministara sa reformskim programom.

Mora se pokazati ozbiljan napor za sprovođenje presude Evropskog suda u slučaju Finci-Sejdić, i doneti zakon o državnoj pomoći i zakon o popisu stanovništva.

On je u petak razgovarao i sa liderima SNSD-a i SDS-a, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem, kojima je preneo ista očekivanja.

- Lajčak mi je preneo stav da EU planira da po formiranju novih vlasti postavi novog predstavnika u BiH, ali i da se ne zna kada će OHR biti zatvoren - rekao je Bosić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Lajčakom.

Bosić je Lajčaku preneo zaprepašćenje izjavom poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak, koja je pozvala građane BiH da izađu na ulice zato što nisu formirane vlasti na nivou BiH.

- Očekujemo da predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanovića, kao predstavnika iz Republike Srpske, uputi diplomatsku notu EU povodom izjave Doris Pak - naglasio je Bosić.

Bosić pretpostavlja da pojedine svetske diplomatske sile žele i dalje da posredstvom OHR-a utiču na političku situaciju u BiH, zbog čega će, verovatno, još biti prisutno dvovlašće međunarodne zajednice u BiH i nejasna situacija.

- Kako je to pojasnio Lajčak, predstavnik EU baviće se budućnošću, a OHR prošlošću - rekao je Bosić.

Prema rečima lidera SDS-a, strane diplomate apsolutno su svesne da su lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ovom trenutku glavna prepreka za formiranje vlasti na nivou BiH. Bosić kaže da još nema indicija da bi dogovor u Federaciji mogao uskoro da se desi i da zbog toga brine i da institucije na nivou BiH neće biti formirane u dogledno vreme.

Dodatna ovlašćenja predstavnika EU o kojima se ovih dana spekulisalo, prema rečima Mladena Bosića, ni EU još nije definisala.

- Predstavnik EU imaće zadatak da otvori evropske perspektive zemlje. Ukoliko usvojimo potrebne zakone imaćemo isti status kao Srbija, a ako to ne uradimo ostajemo u rangu Albanije - naveo je Bosić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.