Izvor: B92, 02.Okt.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Iskreno partnerstvo EU-region

Osijek -- Lider LDP-a Čedomir Jovanović u Osijeku rekao da zemlje regiona ne mogu očekivati da EU daje novac za "nas koji smo nesposobni da sami za sebe novac stvorimo".

Evropa u ovom trenutku ne može da radi ono što je radila u prethodnih 20 godina na Balkanu, rekao je Jovanović u Osijeku.

"Ono što Evropa može danas da uradi i ono što treba da uradi je da otvori više prostora za iskreno partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i zemalja Jugoistočne Evrope", rekao je Jovanović posle sastanka lidera liberalnih partija regiona u Osijeku.

"Iz faze tutorstva, u kojoj smo se nalazili u prethodnom periodu, mislim da je važno što pre preći u fazu iskrenog partnetstva", kazao je Jovanović.

Problem Srbije je, dodao je on, to što ne vidi na koji način može da doprinese EU svojim članstvom i kako ona to menja evropski prostor kroz proces intergracija i približavanja.

On je rekao da "mi to doživljavamo kao jednosmeran proces u kojem ćemo napuniti svoje prazne novčanike".

"Za tako nešto je i Evropa odgovorna, jer je suviše često banalizovala naš politički prostor i proces evropskih integracija svodila na recept koji će se primeniti u svakom društvu koje je u procesu evropskih integracija", smatra Jovanović.

Za LDP i liberalne stranke regiona je, kako je naglasio, važna činjenica da su uzdrmani temelji evropske postavke, jer se za njih time otvara ne samo prostor, nego i utvrđuje nova obaveza.

Prema rečima Jovanovića, "kriza je, koliko god to paradoksalno izgledalo, šansa za Srbiju".

Zahvaljujući ovoj krizi možemo ubrzati one procese zbog kojih je Srbija i stigla tako nisko", rekao je on.

Jovanović je konstatovao da se problemi koji su karakteristični za Srbiju u svojoj suštini ni po čemu ne razlikuju od problema koji potresaju bilo koju drugu zemlju u ovom trenutku, a to su preveliki troškovi države i njena nemogućnost da servisira svoje obaveze prema društvu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LDP na konferenciji mreže liberalnih stranaka JIE

Izvor: NaDlanu.com, 02.Okt.2010

BEOGRAD, 2. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je u subotu u Osijeku da su preveliki troškovi države, visoka stopa nezaposlenosti, nedostatak investicija i nekonkurentnost, osnovni problemi država regiona. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.