Kurti je sebi pucao u nogu

Izvor: B92, 12.Avg.2021, 14:11

"Kurti je sebi pucao u nogu"

“Otvoreni Balkan” je izvorno inicijativa SAD i EU i ona sigurno ima podršku Nemačke, s obzirom na to da je njena uloga u EU velika, kaže Slobodan Zečević.

Profesor Instituta za Evropske studije u Beogradu izjavio je ovo povodom polemike između Tirane i Prištine o stavu Berlina o ovom pitanju.

"To je apsolutno zapadna ideja, ideja zapadnih sila, SAD i EU, a u Uniji Nemačka ima ključnu ulogu”, rekao je dr Zečević za Kosovo onlajn.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Objasnio je da je inicijalna ideja bila da, pošto u ovom trenutku nema prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, da se njihov privredni razvoj pospeši međusobnim otvaranjem tržišta i da se pojača privredna razmena da bi kroz svoje unutrašnje balkansko tržište pokušali da povećaju standard stanovništva i da se približavaju standardu koji važi u EU.

Zečević smatra da je ova incijativa bila međukorak do članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU u budućnosti i pokušaj da se premosti taj period.

Povodom sporenja albanskog premijera Edija Rame, koji je jedan od potpisnika “Otvorenog Balkana”, i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, koji odbija da se priključi toj inicijativi, Zečević kaže da je Kurti obuzet svojim nacionalizmom.

“Što se tiče Rame i Kurtija, Kurti je obuzet svojim nacionalizmom i ne vidi o čemu se tu radi. U političkom smislu, to je Kurtijev potpuno destruktivan korak i sam sebi je time pucao u nogu”, navodi Zečević.

Na to što je Kurtijev politički savetnik Jeton Zuljfaj negirao izjavu albanskog premijera Edija Rame, da nemačka vlada podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i navoda da Nemačka podržava Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, Zečević kaže da su Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” komplementarni i da se upotpunjuju.

On kaže da Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" nisu nepotrebno dupliranje, kako navodi Kurtijev savetnik.

“Nije to nepotrebno dupliranje. Berlinski proces ima druge namene, a to je ubrizgavanje sredstava iz EU u Zapadni Balkan da bi se pospešila ekonomija. Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" upotpunjuju jedan drugog. Nemci su hteli da pospešuju Zapadni Balkan većim finansijskim injekcijama, a "Otvoreni Balkan" je mobilisanje unutrašnjih resursa, pojačavanje privredne rezmene i povećanje standarda. I jedno i drugo je komplementarno”, smatra Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.