Kurc: Sporazumima otklonjene sve prepreke

Izvor: RTS, 26.Avg.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Sporazumima otklonjene sve prepreke

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da su dogovorom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja EU sa Srbijom.
Sebastijan Kurc je, u intervjuu Tanjugu, istakao da su ti sporazumi od suštinskog značaja.

"Oni su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkana", istakao je Kurc.
Posebno je četistao srpskom premijeru Aleksandru Vučiću ocenivši da je "još jednom dokazao da je veliki državnik koji strateški gleda na budućnost".
Verujem, dodao je austrijski ministar, da građani Srbije, ali i celog regiona, imaju razlog da se raduju dogovoru u Briselu, jer on donosi donosi stabilnost, a to je ono što svi želimo u regionu.
Kurc je ponovio da je postizanjem sporazuma otklonjena i poslednja prepreka za otvaranje poglavlja sa Srbijom."U Briselu ću u skaldu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja", naglasio je šef austrijske diplomatije.
Podsetio je da je Austrija svesno sa Srbijom nedavno organizovala u Briselu skup "Prijatelja Srbije" u cilju otvaranja poglavlja.
Prema njegovim rečima, tada je bilo još par skeptičnih zemalja.
"Međutim sada su, pitanja koja su tada pominjana, rešena u dijalogu u Briselu. Zato smatram da otvaranju poglavlja više nema ništa na putu, i mi ćemo to tražiti", zaključio je Kurc.
Zemljama regiona ne sme se uskratiti perspektiva u EU 
Zemljama Zpadnog Balkana ne sme se uskratiti perspektiva, jer bez nje postoji opasnost da se neka od država okrene od EU, upozorio je ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakavši da je Srbija na dobrom putu. 
Oštro kritikujući Atinu zbog kršenja Dablinskog sporazuma, Sebastijan Kurc je u intervjuu agenciji APA rekao da države Zapadnog Balkana ne smeju biti zapostavjene ni kada je reč o pitanju izbeglica, a često se, dodao je, to događalo i u drugim oblastima, prenosi Tanjug.
Austrija je, prema njegovim rečima, posebno aktivna da se zemlje Balkana zadrže na agendi EU.
"Niko tako dobro kao Austrija, koja je susedna zemlja, ne zna da svaka nestabilnost na terenu, svaki konflikt, ne samo da može imati negativne posledice po našu privredu i radna mesta već i našu bezbednost", upozorio je šef diplomatije Austrije.
Stoga, objašnjava, važi pravilo da kada se pomaže državama Zapadnog Balkana pomaže se i austrijskoj perspektivi.
"Zbog toga će Beč učiniti sve kako bi države regiona što bolje podržao prilikom njihovog približavanja EU", precizan je Kurc.
Smatra da situacija u državama Zapadnog Balkana nije tako crna.
Tačno je, kaže, da je problema bilo u Makedoniji, da nema daljeg pozitivnog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali da, kada se pogleda napredak u Srbiji i reforme koje su sprovedene, može se reći da je Srbija na dobrom putu.
"Mišljenja sam da postoji približavanje između država koje su još pre par decenija bile u sukobu. To je nešto veoma pozitivno. Ako na Samitu o Zapadnom Balkanu ostvarimo nadregionalne infrastrukturne projekte, ako postignemo da granice bude jasno definisane, onda su to ponovo koraci koje ne treba umanjivati", kazao je Kurc.
Ukoliko, međutim, Evropska unija na države regiona bude gledala sa višine i ukine im perspektivu, postoji opasnost da se neka od zemalja okrene, upozorio je  šef austrijske diplomatije.
Opasnost vidi i u tome da se, kako je rekao, u BiH, ali i na Kosovu snažno podrže radikalne islamističke grupacije, sa ciljem da se usred Evrope uspostave ispostave tih grupacija.
"To je neposredna bezbednosna pretnja za nas kao suseda. Zbog toga je potrebna ne samo evrospka perspektiva, već jasno delovanje protiv toga", rekao je Kurc istakavši da je saradnja sa državama regiona u borbi protiv Islamske države i radikalizacije neophodna.
Govoreći o izbeglicama sa Bliskog istoka, Kurc ponavlja da nije bio iznenađen odlukom Mađarske da podigne zid jer, kako je rekao, u  EU ne postoji jedinstveni prilaz problemu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: Sporazumima otklonjene sve prepreke za otvaranje poglavlja EU

Izvor: Blic, 26.Avg.2015

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da su dogovorom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja EU sa Srbijom. On je, u intervjuu Tanjugu, istakao da su ti sporazumi od suštinskog značaja...- Oni su bili...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.