Kurc: Pravila koja smo stvorili moramo da poštujemo

Izvor: RTS, 10.Jun.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Pravila koja smo stvorili moramo da poštujemo

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc je izjavio da je Evropskoj uniji potrebno manje pravila, ali da ona treba da budu jasna i da se poštuju.
"Danas moramo da priznamo da smo u kritičnoj fazi, a dobra vest je da iako smo u njoj, na nama je da oblikujemo EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i osiguramo da se ova Evropa razvija u dobrom pravcu", rekao je Sebastijan Kurc na Evropskom forumu u Vahauu.

Odgovor na pitanje kako to postići je u jednoj reči, a to je, kako je naglasio, "subsidijarnost", što, kako je objasnio, znači manje pravila, ali zato ona moraju dosledno da se primenjuju.
"Pravila koja smo sami stvorili moramo i da poštujemo", naglasio je Kurc.
Naglasio je da je potrebna "jača EU u velikim pitanjima i jake zemlje i regioni u malim pitanjima" i podsetio da je moto Evrope "jedinstvo u različitosti".
Prema njegovim rečima, Evropa po pitanju bezbednosti i odbrane treba da sarađuje sa partnerima.
"Ali mora da bude u stanju da štiti svoje spoljne granice. Takođe je važno da ne dozvoli da bude ucenjivana pri tome", istakao je austrijski ministar spoljnih poslova.
Kako je objasnio, danas postoje brojna žarišta u evropskom susedstvu - ukrajinska kriza nije rešena, napeta situacija u Turskoj, građanski rat u Siriji, terorizam je stigao u Evropu.
"Za rešavanje migrantske krize potrebna je saradnja sa susedima, ali ne i zavisnost od njih, ne smemo da dozvolimo da nas ucenjuju", rekao je Kurc.
Govoreći o ekonomiji, austrijski ministar je pozvao i na smanjenje dugova i birokratije, kao i na podsticanje inovacija, konkurentnosti i privrednog razvoja.
"Ako mi kao EU ne želimo samo da živimo u bezbednosti, već i u blagostanju, onda je potrebno da naš udeo u svetskoj privredi povećamo", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova.
Sa druge strane, ako želimo da garantujemo mir i blagostanje, onda ne smemo da zaboravimo na slobodu, jer je ona osnova za to, zaključio je Kurc.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.