Kritike EU probudile evroskepticizam u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 02.Dec.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike EU probudile evroskepticizam u Hrvatskoj

Upozorenje nemačkih i nekih zvaničnika EU da Hrvatska nije spremna za članstvo izazvalo je podeljene reakcije u blogosferi.

01/12/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 1.12.2012.

Hrvatski zvaničnici kažu da su uvereni da će njihova zemlja ući u EU 1. jula 2013. godine, uprkos opreznim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nekih članica EU i skepticizmu među nekim blogerima.

Hrvatska je podnela zahtev za članstvo u EU 2003. godine, a EU je odredila 1. jul kao datum ulaska zemlje. Ali, zvaničnici EU kritikovali su Hrvatsku zbog neispunjavanja standarda Unije, a neki su rekli da zemlja nije spremna za članstvo.

„Posle lošeg iskustva sa članstvom Bugarske i Rumunije, ne verujem da je Hrvatska spremna da postane članica EU“, rekao je Norbert Lambert, predsednik donjeg doma nemačkog Bundestaga

Izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin složio se sa tim, ukazujući da bi EU mogla da odloži datum ulaska Hrvatske u EU.

Reagujući na to, hrvatski predsednik Ivo Josipović odmah je posetio Brisel kako bi razgovarao sa ključnim zvaničnicima, dok je ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić posetila Berlin.

„Nema ni reči o odlaganju prijema. Verujemo da je 1. jul datum kada će Hrvatska postati članica. …Nema sumnje da će Hrvatska ispuniti uslove“, rekao je Josipović.

Skepticizam oko kandidature Hrvatske uznemirava neke blogere.

„Ljudi su izgubili nadu da će se stvari u EU poboljšati. Svaki dan slušamo o novim uslovima, a običan čovek za koga se sve ovo radi potpuno je zaboravljen u tom procesu“, kaže Rasko Barbarić, 41, psiholog iz Zagreba, u izjavi za SETimes.

„Nadam se da nikada nećemo morati da se pridružimo tom propalom eksperimentu nazvanom EU. ...Međutim, u Hrvatskoj ne postoji politička snaga koja nudi alternativu. Sve stranke koje su dolazile na vlast nakon nezavisnosti Hrvatske pa na dalje nisu pokazale ništa osim primitivizma i krađe“, kaže Booyaka .

Međutim, neki blogeri tvrde da je ocena Hrvatske koju je iznela EU opravdana i da vlada treba da uloži napore da bi ostvarila standarde.

„[Jako] malo se promenilo od kada su počeli zvanični razgovori u EU. ... Vreme je da Hrvati konačno učine nešto ako žele u EU“, napisao je Macak 12.

On je takođe rekao da su kritike iz Berlina oštrije nego one iz Brisela, jer su mnogi nemački zvaničnici protiv daljeg proširenja EU.

„Ovo je rezultat neuspeha da se Grčka vrati u život. EU traži dodatnu efikasnost od zemalja kandidata, kriterijumi rastu“, rekao je Zdravko Petak, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Zagrebu, u izjavi za SETimes.

„Ali, hrvatska vlada ne može da učini bilo šta spektakularno za pola godine i novi uslovi će sigurno povećati broj evroskeptika“, dodaje Petak.

Don Huan Điđimilović tvrdi da su Nemci mudri što ne veruju hrvatskim obećanjima, jer Hrvatska ne može da postane članica EU u svom trenutnom ekonomskom stanju. „Ne treba da nas iznenadi ako EU traži nove, strožije uslove“, rekao je on.

Drugi tvrde da je Hrvatska žrtvovala puno toga na putu ka EU da bi sada stala.

„Šta je sa svim onim što smo morali da prodamo da bismo došli do EU? Ko će rešiti prodaju INA, banaka i drugih državnih preduzeća? ...Pet miliona Hrvata dolazi i ne možete ništa da učinite“, ističe Fircon .

„Svetska elita nam je odobrila prijem i to je to. Slovenci ili drugi minorni političari mogu samo da plaču, ali činjenica je da više nije u njihovoj moći [da utiču na prijem]. Loše ocene [Hrvatske] potpuno su nebitne i svi ti komentari su potpuno neprimereni“, zaključuje Mornar .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.