Kraj prve runde dijaloga

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj prve runde dijaloga

Postoji kapacitet i spremnost da se pitanja rešavaju, kaže šef beogradskog tima Borislav Stefanović posle prve runde razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

U Briselu je završena prva runda razgovora predstavnika Beograda i Prištine, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine razgovor dve nezavisne i suverene države.

Fejt >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u potpunosti isključio mogućnost razmatranja pitanja statusa i teritorijalnog integriteta Kosova, ili čak i podele.

On je rekao da se nada da će tokom dijaloga biti reči i o severnoj Mitrovici, ali na osnovu Ahtisarijevog plana.

Taj plan predviđa formiranje opštine Severna Mitrovica u kojoj Srbi čine većinu, u sklopu decentralizacije po sistemu kosovske vlade i integraciju u sistem lokalne samouprave na Kosovu, čemu se Srbi na severu protive.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović rekao je po završetku susreta da se tokom razgovora pokazalo da postoji kapacitet i spremnost da se pitanja rešavaju.

On je takođe, istakao da je posredovanje EU u dijalogu veoma dobro i statusno neutralno.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka bila su pitanja avio-saobraćaja, telekomunikacija i carinskih pečata.

Razgovori su počeli sinoć, a po završetku prvog sastanka, Stefanović je rekao da je susret sa delegacijom Prištine bio 'normalan i ljubazan'.

Tim iz Beograda nije dozvolio nikakvu devijaciju u razgovorima, efikasno prelazeći preko razlika koje je 'druga strana često pokušavala da predstavi',  naveo je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Stefanović je precizirao da je tim iz Prištine pokušavao da istakne 'terminološke i narativne' razlike, kao i 'tumačenja skorašnje istorije'.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri ocenila je da je početak dijaloga u utorak uveče bio vrlo dobar, da su obe strane bile konstruktivne i izrazila optimizam u pogledu njegovog ishoda.

"Mogu sa naše strane da kažem da sam optimista i da želimo da budemo zaista konstruktivni kako bismo doprineli rešavanju razlika oko praktičnih pitanja", izjavila je Tahirijeva novinarima u Briselu.

"Ovo je tehnički dijalog i tako će i ostati", naglasila je Edita Tahiri.

Stefanović je rekao da predstavnici dve delegacije nisu gubili vreme, već su pričali o konkretnim stvarima koje će doneti dobrobit ljudima na Kosovu i Metohiji i omogućiti nesmetan evropski put regiona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završena prva runda razgovora Beograda i Prištine

Izvor: Večernje novosti, 09.Mar.2011

Šef beogradskog tima Borko Stefanović rekao je po završetku susreta da se tokom razgovora pokazalo da postoji kapacitet i spremnost da se pitanja rešavaju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.