Krah evra = raspad EU?

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 30.Nov.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah evra = raspad EU?

Grčka, Irska, Portugal, Španija - da li će evro ostati stabilan ili će Evropska unija izgubiti zajedničku valutu - vjerovatnoća da svjetlost dana ponovo ugledaju marka, franak ili lira je mala, ali stručnjaci su ipak zabrinuti.
Vraćanje nacionalnim valutama bilo bi kobno, prije svega za Njemačku, naveo je magazin "Špigel" u svom onlajn izdanju. Njemačke marke postoje u znatnoj količini i poslije devet godina od uvođenja evra i to, kako se procjenjuje, 13 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << maraka - ispod slamarica, po ćoškovima fijoka ili u starim novčanicima.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, gotovo polovina građana Njemačke priželjkuje povratak marke. Naime, za mnoge Njemce marka je bila simbol ekonomske sigurnosti, solidarnosti i prosperiteta.

Ako bi evro stvarno bio ukinut - šta bi se dogodilo? Prema mišljenju Danijele Švarcer iz Fondacije nauka i politika moguća su dva scenarija. Varijanta prva: Njemačka i druge stabilne zemlje kao što su Austrija ili Holandija uvode ''čvrsti evro''. Tu ideju već su pominjali neki njemački menadžeri, na primer Hans Olaf Henkel.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi obrazovati dva ''evro-bloka'' - sjeverni koji ne zna za inflaciju i koji je navikao na budžetsku disciplinu, i ''južni blok'' koji bi mogao da devalvira svoj evro ako to želi.

Varijanta druga: Njemačka zaista ponovo uvodi marku. U Evropi više nema zajedničke valute i svaka zemlja može ponovo da vodi monetarnu politiku kako joj drago. Ali, da li je to zaista poželjno?

Pripreme za uvođenje nove valute bile bi dugotrajne i skupe. Bilo bi potrebno odštampati ogromne količine novih novčanica i iskovati nove kovanice, zamjena bi bila praćena velikim logističkim problemima.

Sve to bio je slučaj i kod uvođenja evra, ali su pripreme trajale tri godine - u slučaju kraha evra na raspolaganju ne bi bilo toliko vremena, istakao je "Špigel", a prenio njemački državni radio "Dojče vele".
Izvor: Vesti Online

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.