Kragujevac lobira u Briselu

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac lobira u Briselu

Grad Kragujevac će, od septembra, imati predstavnika za lobiranje u sedištu najznačajnijih institucija EU u Briselu. Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji će imati lakši pristup evropskim fondovima za finasiranje razvojnih projekata u oblasti privrede, kulture i ekologije.

Zahvaljujući dugogodišnjom uspešnoj saradnji Kragujevca i češke regije Južne Moravske, Kragujevac će, od septembra, imati svog predstavnika za lobiranje u sedištu najznačajnijih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske Unije u Briselu.

Na taj način, centar Šumadije imaće lakši pristup evropskim fondovima za finasiranje razvojnih projekata u oblasti privrede, kulture i ekologije.

Kragujevčanka Borka Tomić, izabrani zastupnik Grada, radiće na promociji Kragujevca i njegovih privrednih potencijala.

"Moj zadatak biće da iz sedišta Evropske unije u Briselu, prosleđujem informacije lokalnoj samoupravi u Kragujevcu o mogućnostima za finasiranje projekata na teritoriji grada iz pretpristupnih fodnova EU", kaže za RTS Borka Tomić. 

Prema njenim rečima, Kragujevac ima potencijal koji bi mogao da zainteresuje evropske finansijere i dodala da će, kada od jeseni ta ideja zaživi, Kragujevac moći da za sredstva iz evropskih fondova konkuriše projektima iz oblasti privrede, kulture i ekologije.

Lobiranje u korist regiona ili lokalnih samouprava u Evropi su već odavno praksa. Trebalo bi da Skupština grada Kragujevca, na narednoj sednici, uz saglasnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, verifikuje mandat našeg predstavnika u Briselu.

Osim Kragujevca, trebalo bi da svoju kancelariju u Briselu dobije i Vojvodina, ali tek kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

To, praktično, znači da će Kragujevac biti jedini grad u Srbiji koji će imati direktnu vezu sa evropskim parlamentom. Taj status željno iščekuju Niš i Beograd, ali je neizvesno kada će ga dobiti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Umrežavanje Šumadije u evropske regije

Izvor: Danas, 03.Avg.2010

Kragujevac, kao što je to nedavno obnarodovano, uskoro će biti prvi grad i centar regiona u Srbiji koji će imati predstavništvo za lobiranje u Briselu, sedištu najznačajnijih institucija Evropske unije. Kragujevačko predstavništvo u „prestonici“ EU, trebalo bi da bude otvoreno u septembru,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.