Kovačevski: Prvi ćemo u EU

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 23:49

Kovačevski: Prvi ćemo u EU

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da njegova zemlja prednjači u spremnosti i da pre svih može da postane prva članica Evropske unije.

To se odnosi na sve zemlje sa Zapadnog Balkana do 2030.

"Uveren sam da ako u Sobranju donesemo odluke (ustavne izmene) da će Severna Makedonija 2030. godine biti prva država sa Zapadnog Balkana koja će postati članica EU", rekao je Kovačevski.

On je, u intervjuu Televiziji "Kanal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5", rekao da se "Evropa u više brzina" odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana, što znači da će prvi priključiti EU ono koji se prvi pripreme, naprave neophodne reforme, urade potpunu harmonizaciju zakonodavstva i kompletno usaglađavanje zakonodavstva u institucijama.

To se, kako je, istakao, potvrdilo sa Severnom Makedonijom, koja se vratila na evrropski put, a bila u čekaonici zahvaljujući politici izolacije koju je vodila vlada sada opozicione VMRO-DPMNE vodila 11 godina.

"Čekali smo 17 godina. Zajedno sa Hrvatskom smo počeli naš evropski put. Hrvatska je danas članica EU, članica Šengena i zemlja koja je uvela evro. A mi smoprošle godine samo započeli pregovre. To znači više brzina i bolji primer za više brzina ne postoji", rekao je premijer Severne Makdonije i lider SDSM.

Prema njegvi rečima, ako Severna Makedonija sada ne donese potrebne odluke, to će značiti da će ispred nje otići Crna Gora i Srbija i Albanija, a da če njegova zemlja ostati u društvu Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Da li želimo da ostanemo u tom društvu zemalja koje i dalje imaju elementarne probleme u funkcionisanju? Ne slažem se da naša zemlja i naši građani budu u grupi sa Kosovom i sa BiH u evropskim integracijama, jer smo u ovom trenutku ispred svih zemalja u regionu. I uveren sam da ako u Sobranju donesemo odluke da će Severna Makedonija 2030. biti prva država Zapadnog Balkana koja će postati članica EU", rekao je Kovačevski.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da uvede Bugare u Ustav, za šta vladajuća kolicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opzicione VMRO DPMNE.

U Sobranju polovinom avgusta počela plenarna sednica o ustavnim amadmanima za uvođenje Bugara u Ustav, ali je glasanje o potrevbi izmena Ustava odloženo na neodređeno vreme dok vladajuća kolicija ne obezbedi dvotrećinsku većinu za koje su joj potrebni glasovi poslanika VMRO DPMNE.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine, kako bi bi druga Međuvladina konferencija Severne Makdonije i EU bila održana nakon završetka skringa koji je planiran za novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.