Kovačev: Srbija je ključna zemlja u regionu u procesu proširenja

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačev: Srbija je ključna zemlja u regionu u procesu proširenja

Poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik Unije evropskih federalista Andrej Kovačev rekao je da bi napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU bio vrlo dobar signal za ceo region i izrazio nadu da će prva poglavlja uskoro biti otvorena.
Na skupu o pregovorima o pristupanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, Andrej Kovačev je naglasio da je Srbija ključna zemlja u evrointegracijama, dodavši da zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu punopravne članice, prenosi Beta.

Kovačev, bugarski poslanik u grupi Evropske narodne partije u EP, dodao je da neke članice EU, poput Nemačke, smatraju da u pregovorima sa Srbijom prvo treba otvoriti poglavlje 35 i zatvoriti ga na kraju pregovora.
Istakao je da je bitno da i Priština bude uključena u evropske integracije i da je i u njenom interesu da ne odlaže rešavanje otvorenih pitanja i da sarađuje na tome sa Beogradom i Evropskom komisijom.
Ocenivši da su iz Albanije u poslednje vreme stizali "čudni signali", Kovačev je rekao da sve nepravde iz prošlosti treba rešiti kroz integraciju u EU.
Kovačev je rekao da zemlje Zapadnog Balkana za razliku od zemalja Istočnog partnerstva imaju evropsku perspektivu i pored zamora od proširenja u EU i stava Evropske komisije da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica.
"Niko u Evropskom parlamentu ne kaže da je potreban novi pristup za zemlje Zapadnog Balkana. Sve one, uključujući Srbiju, Makedoniju i druge, biće punopravne članice", rekao je Kovčev na skupu koji je organizovalo udruženje Evropski federalisti Srbije.
Bugarski poslanik je rekao da zemlje regiona treba da što pre postanu članice EU jer će to biti dobro i za region i za Uniju, sa stanovišta stabilizacije regiona ali i pitanja poput migracija i energetske bezbednosti.
Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Orlić je rekao da će otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu predstavljati uvažavanje rezultata koje je Srbija ostvarila i ocenio da je u interesu svih da se ne izgubi dinamika u tom procesu.
Orlić je rekao i da "ne bi bilo loše da do otvaranja poglavlja dođe i ranije", već tokom ovog leta, iako, kako je istakao, Srbija neće izgubiti vreme ako radi na reformama bez obzira kada će doći do napretka u integracijama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanik EP: Članstvo Zapadnog Balkana u EU se ne dovodi u pitanje

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Maj.2015

Zemlje Zapadnog Balkana za razliku od zemalja Istočnog partnerstva imaju evropsku perspektivu i pored zamora od proširenja u EU i stava Evropske komisije da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica, rekao je 29. maja poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik Unije evropskih federalista...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.