Kovač: Želimo napredak Srbije i ispunjavanje zahteva Hrvatske

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Želimo napredak Srbije i ispunjavanje zahteva Hrvatske

Želimo da Srbija ima evropsku perspektivu, da napreduje ka EU, jer će to automatski značiti da će Srbija morati da ispuni zahteve koje je Hrvatska postavila, kao što su zakon o jurisdikciji nad ratnim zločinima i sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač.

On je to rekao posle sastanka Komisije hrvatske vlade za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU kojem su prisustvovali ministar pravde Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Šprlje rekao je će se Hrvatska držati načela monitoringa koja vrede u svim modernim evropskim državama te da će isto tražiti i od Srbije, prenosi N1.

"Ne tražimo da Srbija radi bilo šta što ne spada u krug redovnog prava i pravde članica EU i očekujemo da prođe postupak u kojem će se uskladiti s pravnim sistemima EU", rekao je on.

Za praćenje postupanja Srbije u prilagođavanju zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji traži Hrvatska, biće zaduženo Ministarstvo branitelja.

"Srbija je preuzela obavezu promene zakona i prilagođavanje s pravnom tekovinom EU. Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", rekao je ministar branitelja i dodao da je drugo pitanje pronalazak nestalih osoba.

Jedan od najvećih problema je upravo zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a prema nekim informacijama na popisu srpskog ministarstva za ratne zločine je oko 300 hrvatskih branitelja, navodi N1.

"Mi imamo popis 43 osobe dostavljen 2011. Nakon toga Srbija nije dostavljala ništa, iako se obavezala. Tražićemo da se drži onoga na šta se obavezala", rekao je Šprlje.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, bila korektna i dostavila je popise, a Srbija nije.

"Evidencija je lako provjerljiva, samo treba imati volje i odraditi. Druge zemlje u EU nemaju takav zakon. U Srbiji postoje specifičnosti koje nisu uobičajene u EU", rekao je hrvatski ministar pravde.

Kovač i Šprlje: Hrvatska nije bazirana na NDH

Ministri spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač i pravde Ante Šprlje, osudili su danas proustaške izgrede u Srbu i poručili  da Hrvatska nije zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma.

Obeležavanje godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu, u organizaciji SNV-a i SABA, proteklo je danas u senci niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica.

"Hrvatska je zemlja koja ima Ustav u kojem jasno stoji da Hrvatska nije zemlja zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma. Mi smo zemlja koja je izborila svoju slobodu i koja je svoj prvi demokratski Ustav usvojila za Božić i vrednosti tamo upisane su poznate - vladavina prava, sloboda, poštovanje prava manjina, žena...To su vrednosti na kojima je Hrvatska zasnovana", rekao je Kovač.

Što se tiče odnosa prema fašizmu, Hrvatska ima praznik koji se zove Dan antifašističke borbe, rekao je on i dodao da ne želi da ulazi u politizaciju današnjeg datuma.

Fašističke povike i simbole osudio je i Šprlje, prenosi N1.

"Hrvatska nije bazirana na NDH, nismo sledbenici NDH niti smo je kao država prihvatili u smislu pravne istorije. Hrvatska je osnovana na vrednostima Domovinskog rata gde smo se borili protiv nacionalističkih, komunističkih i fašističkih ideologija. Na tim temeljima ćemo se i dalje razvijati", rekao je ministar pravde.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Hrvatska nije bazirana na NDH-a"

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2016

ZAGREB - Ministri spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač i pravde Ante Šprlje, osudili su danas proustaške izgrede u Srbu i poručili da Hrvatska nije zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma...Obilježavanje godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu, u organizaciji SNV-a i SABA, proteklo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.