Kovač: Visok nivo usaglašenosti sa propisima EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Visok nivo usaglašenosti sa propisima EU

U oblasti zaštite potrosača Srbija je postigla visok nivo usaglašenosti sa propisima EU, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine i predsednik Pregovaračke grupe 28 Vesna Kovač, navodeći da je to zaključeno nakon sprovedenog skrininga za Poglavlje 28.

Ona je na konferenciji "Poglavlje 28 - o čemu pregovaramo?", u Privrednoj komori Srbije rekla da što se tiče dela poglavlja koji se odnosni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na zaštitu zdravlja, u toj oblasti će se postupno usklađivati propisi.

Kako je navela, bilateralni skrining održan je u februaru, a skrininzi za sva poglavlja završeni su u martu.

Inače, Poglavlje 28 odnosi se na zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja.

"Ono što mi kao pregovaračka grupa očekujemo je izveštaj sa skrininga koji bi trebalo da pokaže viđenje Evropske komisije o tome do kog nivoa smo mi došli u procesu usaglašavanja naših propisa sa propisima EU, do kog nivoa u implementaciji tih propisa, kao i koji je kapacitet naše administracije", rekla je Kovač.

Kovač je ukazala da ukoliko EK bude smatrala da nismo dostigli zahtevani nivo usaglašavanja, biće određena merila koja će Srbija biti dužna da ispuni da bi poglavlje 28 moglo da bude otvoreno.

"Ono što smo zaključili nakon skrininga je da smo u oblasti zaštite potrosača postigli visok nivo usaglašenosti, a što se tiče poglavlja u delu zaštite zdravlja, tu ćemo postupno usklađivati propise'', navela je ona.

Kovač je ukazala da bi prilikom usaglašavanja trebalo da se posveti pažnja delovima zdravstvenog sistema koji se tiče krvi i krvnih produkata, medicinskih sredstava i lekova, kao i svega onoga što je bitno za transplantaciju organa.

Sve su to delovi, odnosno oblasti u kojima bi trebalo da se se uskladimo sa propisima EU, dodala je Kovač.

Ona je rekla da je današnji sastanak u PKS važan za razmenu iskustava jer je, kako je kazala, Poglavlje 28 važno za stvaranje privrednog ambijenta za koji je zaduzena država, a koji će omogućiti i potrošacima i ostvarivanje njihovog ekonomskog interesa.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Srđan Majstorović rekao je da je važno građanima približiti proces evropskih integracija.

On je podsetio da su pregovori o članstvu Srbije u EU počeli u januaru 2014. godine, a da je cilj da se do 2018. pravni i institucionalni sistem Srbije uskladi sa sistemom EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.