Kovač: HR ne blokira Srbiju, traži ispunjavanje kriterijuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: HR ne blokira Srbiju, traži ispunjavanje kriterijuma

Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, prije svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da planira da posjeti Srbiju.

"Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima znači ispuniti kriterijume" gdje je osnovni među njima vladavina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << prava, rekao je Kovač prilikom posjete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u janurau 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dvije godine kasnije, jer su Njemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je rekao da "tada niko nije govorio o blokiranju", prenosi Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

"To je potpuno ludo", rekao je Kovač, navodeći da su "planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusjedske odnose i za stabilnost Evrope".

"To je kao da je Njemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata", kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susjede u EU.

Prema njegovim riječima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle posjeta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.