Koštunica: Narod ne sme da dozvoli promenu Ustava

Izvor: RTS, 17.Feb.2014, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Narod ne sme da dozvoli promenu Ustava

Ulaskom u EU postaćemo nebitan narod, a slobodu ćemo izgubiti, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica na predizbornom skupu u Aranđelovcu. EU insistira na promeni Ustava Srbije zbog Kosova i redefinisanja statusa Vojvodine, a to građani ne smeju da dozvole, poručio Koštunica. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica na predizbornom skupu u Aranđelovcu poručio je da građani ne smeju dozvoliti promenu Ustava.

Prethodno, u okviru kampanje za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 16. mart, posetio Orašac, gde je na mestu podizanja Prvog srpskog ustanka obišao spomenik voždu Karađorđu.

"Ustanici su pre dva veka stvarali samostalnu Srbiju sa idejom da budemo samobitan i slobodan narod. Ulaskom u EU nećemo biti samobitan, već nebitan narod, a slobodu ćemo izgubiti. Na izborima 16. marta se bira između gubitka slobode i puta političke neutralnosti koji garantuje slobodu", rekao je predsednik DSS-a.

Koštunica je upozorio da EU insistira na promeni Ustava Srbije zbog Kosova i Metohije i redefinisanja statusa Vojvodine.

"Oni hoće do kraja, uz našu saglasnost, a mi to nikada nećemo dozvoliti, da Kosovo postane nezavisna država, jer bez našeg pristanka, to je još uvek lažna država. Hoće da Vojvodina postane država u državi, pa jednog dana i samostalna država", ocenio je lider DSS-a.

Na skupu su, pored Koštunice, govorili i kandidat DSS za narodnog poslanika Miodrag Dimitrijević i potpredsednik stranke Miloš Aligrudić, a građane je pozdravio i Dragovan Vojinović, predsednik Opštinskog odbora DSS Aranđelovac.

"Nezavisno Kosovo neuspešan pokušaj"

Portparol DSS-a Petar Petković ocenio je da i pored svih napora EU i SAD da se stvori nezavisna država Kosovo, taj pokušaj je neuspešan i poručio da je srpski narod na Kosovu i Metohiji i pored nasilja kojem je izložen, čuvar srpske državnosti.

Petković je na konferenciji za novinare, povodom šest godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ocenio i da su vlasti i DS-a i SNS-a uradile sve da pomognu da se stvori nezavisna država na tlu Srbije.

"Srpski narod na Kosovu treba da zna da se vlasti smenjuju, a da je životni i vekovni interes Srbije da sačuva svoju državnost i Kosovo u sastavu Srbije", poručio je Petković, koji je ocenio da su se vlasti DS-a i SNS-a odrekle Kosova zarad EU, ali da će doći trenutak kada će Srbija pronaći svoju dušu i povratiti dostojanstvo, i potpuno i bez oklevanja stati uz narod na Kosovu i Metohiji.

Naglašavajući da je nezavisnost Kosova proglašena uz pomoć, podršku i priznanje zapadnih sila, koje su mentor i staratelj tog proglašenja, on je rekao da u južnoj pokrajini nema nezavisne države Kosovo, već i pored svih pokušaja Zapada, "ima jedan neuspešan pokušaj da se stvori ta država".

Petković je naveo i da je to urađeno uz kršenje norme međunarodnog prava, povolje UN i Rezolucije 1244.

Smatra da je od velikog značaja to što dve stalne članice Saveta bezbednosti UN - Rusija i Kina - nisu priznale akt nasilja albanskih separatista, već priznaju teritorijalnu celovitost Srbije, kao i veliki broj država u svetu.

"EU i SAD potrošile su milijarde i milijarde evra na uzaludan pokušaj da stvore nezavisnu državu Kosovo", rekao je Petković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.