Kosovska skupština o SSP-u, opozicija napustila parlament

Izvor: RTS, 02.Nov.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska skupština o SSP-u, opozicija napustila parlament

U kosovskoj skupštini u toku je sednica na kojoj se raspravlja o Sporazumu o stabilizaciji i proširenju, koji su potpisali Priština i EU. Opozicija napustila sednicu. Uoči sednice uvedene rigorozne mere kontrole.
Sednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, a opozicioni poslanici su, pošto su njihovi predstavnici izneli svoje stavove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o SSP-u, napustili sednicu.

Šef parlamentrane grupe pokreta "Samoopredeljenja" Klauk Konjufca, kritikovao je SSP, tvrdeći da je njegov uspeh uslovljen sprovodenjem odnosom Prištine sa Beogradom, javlja dopisnik RTS-a.
"Članovi 5 i 13 nalažu eksplicitno prekid SSP-a, u zavisnosti od sprovođenja sporazuma sa Srbijom", rekao je Konjufca.
Kako je rekao, postoji vidljiva asimetrija - Srbija nema taj uslov u svom sporazumu.
"Mi jesmo za EU, ali smo snažno protiv toga da se procena za Kosovo meri prema odnosu sa Beogradom. SSP je paket uslova, koji ako se ne ispune onda nema evropske integracije. Ako u jednoj zemlji ima korumpirane vlade, a pri tom je i nesposobna, onda će proces učlanjivanja biti zamrznut", rekao je Konjufca.
Prema njegovim rečima, kosovska vlada je sporazumom iz Brisela uvrstila Kosovo u proces bosnizacije.
"Dozvolila je autoritet centralne vlasti I autoritet zajednice. ZSO će donositi odluke koje vlada ne sme da menja", naveo je Konjufca.
Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je takođe kritikovala vladu i njene predstavnike, rekavši da umesto da pregovaraju o interesu Kosova, oni danas pregovaraju o ličnoj amnestiji. 
Šef parlamentarne grupe Srpske liste Slavko Simić rekao je da ta lista daje punu podršku SSP-u koji, kako kaže, nudi šanse za preduzetništvo na Kosovu.
Sednici prisustvuje većina poslanika vladajuće koalicije, Srpske liste, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga. 
Uoči današnje sednice kosovske skupštine uvedene su stroge mere kontrole, pa su na ulazu u skupštinslu salu postavljena tri detektora za registrovanje metala kroz koja moraju da prođu svi koji ulaze u skupštinu. 
Strogim merama pregleda podvrgnuti su poslanici, ministri, članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači.
Rigorozne mere kontrole uvedene su nakon petonedeljnih incidenata koje su poslanici opozicije organizovali u kosovskoj skupštini zahtevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma Prištine i Beograda.
Na zasedanju bi trebalo da se razmatra Zakon o Sporazumu o stabilizaciju i proširenju Prištine i EU.
Za usvajanje ovog zakona potebna je dvotrećinska većina poslanika, odnosno neophodno je da ga podrže i srpski poslanici. Opozicija je najavila bojkot sednice, ali su u sali prisutni šefovi poslaničkih grupa opozicionih stranaka. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovska skupština ratifikovala SSP

Izvor: RTS, 02.Nov.2015

Kosovska skupština je sa 86 glasova, odnosno dvotrećinskom većinom ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Prištine sa EU. Uoči sednice rigorozne mere kontrole na ulazu u skupštinu. . Sednica je počela...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.