Kosovo neće pregovarati o statusu sa Beogradom

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo neće pregovarati o statusu sa Beogradom

Kosovski ministar za evropske integracije Besim Bekaj izjavio je za današnje Lidove novini da je Priština spremna da pregovara sa Beogradom konstruktivno, ali sigurno neće pregovarati o statusu ili teritoriji Kosova.

Besim Bekaj od srede boravi u poseti Pragu a češki zvaničnici, šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg i pomoćnik češkog premijera za evropska pitanja Mihal Sedlaček, obećali su mu da će Češka rado preneti Kosovu svoja iskustva iz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pristupnog procesa Evropskoj uniji.

"Uvereni smo da EU mora i dalje da se širi a Zapadni Balkan ne sme da bude izostavljen u tom procesu", kazao je Sedlaček.

Bekaj je u Pragu naglasio da Kosovo želi da doprinese stabilnosti celog balkanskog regiona, ali kako su upozorile današnje Lidove novini, to bi značilo da moraju da se normalizuju odnosi Prištine i Beograda.

"Želimo konstruktivno da se uključimo (u dijalog) da razgovaramo o privredi, saobraćaju, životnoj sredini. Sigurno nećemo pregovarati o statusu Kosova ni o našoj teritoriji", rekao je češkom dnevniku Bekaj.

Prema rečima Bekaja, to što je ostavku podneo predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ne ugrožava predstojeće razgovore Prištine i Beograda.

"Nema kod nas nikakve institucionalne krize. Predsednika zamenjuje predsednik parlamenta", kazao je Bekaj.

Kosovski ministar priznao je da činjenica da mnoge zemlje sveta a pre svega pet članica EU još nisu priznale nezavisno Kosovo zaista predstavlja prepreku na putu u Uniju, ali je izrazio nadu da će se pitanje priznanja rešiti.

"Priznajemo da nijedna zemlja nema obavezu da prizna Kosovo. Razumemo njihove bojazni", kazao je Bekaj ali je dodao da je i Medjunarodni sud pravde u Hagu u julu jasno rekao da je Kosovo imalo legalno pravo da proglasi samostalnost.

Kosovo bi, prema rečima Bekaja, rado ubrzalo proces integracije u EU ali istovremeno ne traži nikakve povlastice od Brisela i spremno je da ispuni sve kriterijume.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.