Izvor: S media, 07.Apr.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova i Barozo: Bez pominjanja datuma kraja pregovora

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File sastali su se danas u Zagrebu sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a planirani su i susreti sa šefom Sabora Lukom Bebićem i predsednikom Ivom Josipovićem.

Barozo je posle susreta sa Kosorovom izjavio da ne može da govori o konkretnom datumu kraja pregovora Hrvatske i EU.

"Za nas je sadržaj važniji od same >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << brzine. Moja poruka je poruka ohrabrenja ovom ambicioznom planu. Plan A je da Hrvatska postane 28. članica EU. Taj poslednji deo je najteži, ali može se i to proći", rekao je Barozo, ocenivši da je vlada Jadranke Kosor u njegovih šest godina predsedanja Evropskom komisijom "jedna od najpredanijih u procesu pristupanja EU".

Ističući da je cilj hrvatske vlade o završetku pregovora u junu "vrlo izazovan i ambiciozan", Barozo je pohvalio rad i napore Kosorove i cele hrvatske vlade na približavanju Hrvatske EU.

Hrvatska premijerka je istakla da će njena vlada i nakon završetka pregovora raditi predano, svakako do potpisivanja pristupnog ugovora, jer neke od zakona kao što je onaj o sprečavanju sukoba interesa treba pretvoriti u stvarni život.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kosorova je rekla da ona nikad nije pominjala datume već je govorila "o kraju juna, a to nije datum".

"Ja sam govorila o kraju juna kao nečem što je deo naše političke ambicije i to ne samo vlade nego i nekih političkih snaga u Hrvatskoj i predsedništva EU. A ako grupa

Barozo i File su u Zagrebu zbog kraja hrvatskih pristupnih pregovora. Hrvatskoj je do kraja preostalo zatvaranje sedam poglavlja, među kojima je jedno tehničko - Ostala pitanja - o kome se ne pregovara.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju biće zatvorena još najmanje dva poglavlja. Završetak pregovora zavisiće o najtežem poglavlju o pravosuđu i temeljnim pravima.

Hrvatska nastoji da dovrši posao kako bi se to poglavlje moglo zatvoriti u junu.

Barozo i File na turneji po Zapadnom Balkanu

File: Od Srbije zavisi brzina EU integracija (VIDEO)

U Evropskoj komisiji niko ne isključuje mogućnost završetka pregovora u junu, ali ističu da će to biti krajnje teško, izveštava Hrvatska radio televizija.

Barozo je poslednji put boravio u Zagrebu u maju 2007. godine kada je bio na sastanku na vrhu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Pre toga, Hrvatsku je posetio u februaru 2006. godine, zajedno s tadašnjim komesarom za proširenje Olijem Renom .

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.