Korist za mlade od EU

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korist za mlade od EU

Mlade u Srbiji potrebno je što bolje informisati o konkretnim mogućnostima koje im pruža EU, zaključak je konferencije "Evropska perspektiva mladih".

Zajednički zaključak koji je donet na konferenciji "Evropska persprektiva mladih" je da energiju i znanja treba iskoristiti kako bi se osigurala evropska budućnost Srbije. Mlade ljude treba informisati o svim mogućnostima koje nudi Evropska unija.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podsetila je mlade da im EU pruža mogućnost da učestvuju u mnogobrojnim programima studentske razmene, kao i projektima regionalne saradnje u najrazličitijim oblastima.

"Za nas koji se bavimo politikom Srbija u Evropskoj uniji, cilj je koji nema alternativu. Međutim, mladi koji će živeti u EU moraju već sada da osete koristi od takve orijentacije Srbije", poručila je ministarka omladine i sporta.

Snežana Samardžić-Marković je kao neke od najvećih problema navela nezaposlenost mladih i "odliv mozgova" koji pogađa zemlju. Prema rečima ministarke, Ministarstvo omladine i sporta pokušava da reši ove probleme.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, poručio je da će mladi iz Srbije u bliskoj budućnosti biti građani Evropske unije.

"Vi ste ti koji će nastaviti da grade našu zajedničku Evropsku uniju. Zamislite kakvu Evropu želite u budućnosti i počnite već sada da je gradite. Preuzmite inicijativu", poručio je Dežer mladima u Srbiji.

Uvid u evropske tokove znanja

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić, najavila je da bi do kraja godine obrazovne institucije u Srbiji trebalo da budu umrežene i povezane sa evropskim obrazovnim ustanovama.

"Na taj način omogućićemo našim đacima, studentima i predavačima uvid u sve evropske tokove znanja i razmenu važni naučnih iskustava", kazala je Matić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naglasio je da za rešenje problema mladih treba raditi "konkretne stvari koje će doneti konkretne rezultate", poput sajmova zapošljavanja, prakse u javnim preduzećima i finansijske podrške trudnicama.

Đilas je poručio mladima da treba da budu energični i pokreću promene, dok je na predstavnicima vlasti da tu energiju prepoznaju i na pravi način iskoriste.

Zamenica koordinatora za mlade kancelarije UN u Beogradu Lesli Miler, rekla je da posebnu pažnju treba posvetiti mladima iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, kako bi i oni imali šansu za kvalitetniji život i sve prednosti koje pruža EU.

Konferenciji Evrpska perspektiva mladih organizovalo je Ministarstvo omaldine i sporta uz podršku Fonda za političku izuzetnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.