Korak po korak do EU

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak po korak do EU

Uslov za ulazak Srbije u EU i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, jeste puna saradnja sa Haškim tribunalom, to jest hapšenje preostalih haških begunaca, poručile u Kragujevcu evropske diplomate.

Srbija bi trebalo da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji tek nakon ukidanja viza i deblokiranja Prelaznog trgovinskog sporazuma, poručili su šefovi misija EU u našoj zemlji.

Ambasador Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu Krister Bringeus poručio je u Kragujevcu da je za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju važan put i razvojni proces i da bi aplikacija naše zemlje trebalo da ima kredibilitet.

"Bilo bi dobro da Srbija podnese aplikaciju u pravom trenutku, a za to je potrebno da se prethodno deblokira Prelazni trgovinski sporazum i da se potpiše Sporazum o liberalizaciji viznog režima", rekao je Bringeus novinarima.

Ukazavši da u ovom trenutku ne postoji konsenzus 27 članica EU da se deblokira Prelazni trgovinski sporazum, ambasador je preporučio Srbiji da "pridobije holandsku vladu i uhapsi preostalu dvojicu haških begunaca".

Bringeus je kazao da EU neće biti ujedinjena sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu njene članice jer jer to, kako je rekao, istorijski imperativ.

Diplomata Švedske, zemlje koja trenutno predsedava EU, istakao je da 40 odsto onoga što Srbija treba da uradi da bi bila član EU je reforma sistema zaštite životne sredine.

Pohvalio je srpske vlasti što su u kratkom vremenskom roku izdale više od milion i po biometrijskih pasoša što, kako je rekao, ne bi mogla da učini ni Švedska.

"Kompliment srpskim vlastima koji su pripremile sve što je potrebno za liberalizaciju viznog režima i ako sve bude kako treba planiramo da se to dogodi 30. novembra", rekao je Bringeus.

Korak po korak 

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se prilikom prijema zahteva za članstvo u EU sve zemlje Unije pitaju za mišljenje zbog čega je "mudro da svih 27 zemalja bude za to što u ovom trenutku nije moguće".

"Potrebno je da idemo korak po korak da dođe do liberalizacije viznog režima, da se deblokiraju trgovinski sporazumi, a zatim i da se ide sa samom aplikacijom za članstvo u EU", rekao je Dežer. 

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da zbog nepostojanja konsenzusa prijava Srbije bude odbijena, Dežer je rekao da se to nikada nije dogodilo.

"Dogodilo se, međutim, da Savet Evropske unije zatraži od Komisije mišljenje i zato smatramo da je najbolje ići korak po korak i stvoriti sve uslove pre nego što se zatraži i stav Komisije", rekao je Dežer.

Zamenik ambasadora Španije u Beogradu Havijer Ergeta izjavio je da je cilj njegove zemlje da što više ubrza proces integracije Srbije u EU.

"Mislim da ćemo u narednom periodu videti jedno ogromno ubrzanje kada je reč o procesu integracije Srbije", ocenio je diplomata Španije, čija zemlja će predsedavati EU od 1. januara naredne godine.

Diplomate zemalja EU razgovarali su sa predstavnicima lokalne vlasti u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je novinarima da se razgovaralo o dosadašnjoj i mogućnostima za buduću saradnju sa regionima i gradovima iz zemalja EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.