Kontrole na danskim granicama

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrole na danskim granicama

Danska ponovo uvela kontrole na granicama. EU oštro kritikuje odluku Danske, naglašavajući da to može ugroziti slobodu putovanja unutar Unije.

Odluku o ponovnom uvođenju graničnih kontorola, Danska počinje da primenjuje od danas. Carinici će kontrolisati putnike na graničnim prelazima sa Nemačkom.

Kako je najavljeno, najpre će, 30 carinika, po sistemu slučajnog uzorka, kontrolisati putnike, u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala. Takođe, i na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dansko-švedske prelaze upućeno je 20 carinika.

Prema prošlonedeljnoj odluci danskog parlamenta, u narednom periodu trebalo bi da bude povećan broja carinika i postavljen elektronski sistem nadzora, kao i izgrađena potrebna infrastruktura na granicama.

Nove kontrole su uvedene na pritisak populističke Danske narodne partije.

Evropska komisija i nemačka vlada oštro su kritikovali planove Kopenhagena da ponovo uspostavi granične kontrole. Oni u toj odluci vide potencijalnu opasnost po slobodu putovanja unutar EU i zahtevaju striktno pridržavanje odredbi Šengena.

Danska vlada uverava da će se pridržavati ovog sporazuma, te da obični putnici, novim kontrolama, neće biti ometani u putovanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.