Konkurs za stipendiranje najboljih akademaca

Izvor: RTS, 10.Jan.2017, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za stipendiranje najboljih akademaca

Do 27. januara otvoren je konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje najboljih studenata završnih godina osnovnih i master studija u zemlji. Stipendiraće se 1.250 najboljih akademaca, a visina stipendije je 30.000 dinara mesečno.
Posle ovog, sledi i Konkurs za najbolje srednjoškolce koji postižu izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i Konkurs za stipendiranje master i doktorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studija na univerzitetima zemalja članica Evropske unije, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu i vodećim svetskim univerzitetima.

Prosečna ocena deset Mariji je omogućila stipendiju Fonda za mlade talente.
"Ona nam svakako daje veliku sigurnost i to je ustvari njen najveći značaj, s obzirom da možemo da ostvarimo mnoge planove uz pomoć nje. Pomaže dosta što se tiče školovanja, što se tiče drugih stvari iz domena života, putovanja, usavršavanja i u inostranstvu i kod nas", kaže Marija Prijić, studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Ove godine stipendiju za školovanje u zemlji dobija 1.250 akademaca, odnosno 50 više nego prošle godine.
"Stipendisti dobijaju 300.000 dinara za jednu akademsku godinu. Svi stipendisti Fonda za mlade talente po ovom konkursu potpisuju ugovor o stipendiranju sa Vladom Republike Srbije odnosno sa Fondom za mlade talente i jedna od ugovornih obaveza jeste da po završetku studija provedu najmanje pet godina rada u Republici Srbiji", objašnjava Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente.
Krajem prošle godine, završen je konkurs za stipendiranje najboljih studenata master i doktorskih studija u inostranstvu. Na taj način 493 akademaca školovanje nastavlja na najboljim svetskim univerzitetima. Natalija, na primer, ovu stipendiju koristi već dve godine za doktorske studije farmacije u Nemačkoj.
"Preko leta sam između treće i četvrte godine da kažem odradila neki vid praktične nastave gde sam bila u istraživačkoj laboratoriji, kod profesora kod koga sad radim doktorske studije. Ja sad jesam saradnik u nastavi i asistent sam na vežbama, tako da ugovor mi dozvoljava da narednih nekoliko godina provedem tamo, ali nakon toga svakako planiram da svoje stečeno znanje upotrebim i ovde i donesem nešto novo u Srbiju", ističe Natalija Perić, doktorand Univerziteta u Hamburgu.
Radosavljević navodi da Fond za mlade talente stipendira celokupne master i doktorske studije u inostranstvu, naravno pod uslovom da kandidati ispunjavaju sve formalno-pravne uslove.
"U praksi, kandidat koji ide na doktorske studije, koje traju tri godine, može dobiti za svaku akademsku godinu i to je ono što je najinteresantnije za naše studente koji žele da se dodatno usavršavaju na vodećim svetskim univerzitetima", naglašava Radosavljević.
Od 2008. godine do danas, od kada se nalazi u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond za mlade talente je nagradio i stipendirao više od 20.000 učenika srednjih škola i studenata i utrošio za te namene više od 5,2 milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.