Komunistička partija za jedinstvo zemalja bivše YU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunistička partija za jedinstvo zemalja bivše YU

BEOGRAD -

Inicijativni Odbor za osnivanje Komunističke partije (KP), predvođen Josipom Joškom Brozom, predao je danas u Beogradu Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu 12.000 potpisa za osnivanje te političke stranke.

Broz je, nakon predaje potpisa u minut do 12, istakao da će ciljevi Komunističke partije biti vraćanje dostojanstva narodu, obnavljanje starog sistema vrednosti, socijalno i ekonomsko povezivanje sa zemljama bivše Jugoslavije, kao i moguća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnja sa Evropskom unijom (EU).

"Želimo da vratimo dostojanstvo narodu, da pomognemo mladima da se školuju, starima da se leče, penzionerima da primaju plate, a i da ujedinimo sve leve snage u Srbije, što smo već delom i uspeli bez obzira na to što je bilo 14 komunističkih partija", rekao je unuk nekadašnjeg dozivotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Govoreći pred nekoliko desetina članova i pristalica KP-a, Broz je najavio izlazak partije na lokalne i parlamentarne izbore i neminovnost saradnje sa EU.

"Mi smo bili deo Evropske unije i ranije, sarađivaćemo sa svakim ko nam postavi uslove koji odgovaraju našem narodu. Trenutno nam postavljaju neke uslove koji su bezveze. Zašto ne insistiraju da uvedemo propise koji uređuju da je žena zaštićena kao majka, već neke druge koji pokazuju da ima nije ni stalo da mi uđemo u EU", kazao je on.

Predaju potpisa za registraciju KP-a negodovanjem su propratili, kako su sebe predstavili, aktivisti "SKOJ-a", koji su pokličima "dole lažni komunisti" i "bando buržujska" nekoliko puta prekidali Brozovo obraćanje medijima ispred zgrade Ministarstva.

On se osvrnuo na njihovo prisustvo ističući da ima ljudi koji se ne slažu sa formiranjem nove partije i koji će, prema njegovim rečima, "vremenom shvatiti da radimo u njihovu korist".

Odgovarajući na pitanja u vezi sa stavom partije o eventualnom ponovnom ujedinjenju zemalja bivše Jugoslavije, Broz je poručio da je neophodno socijalno i ekonomsko udruživanje tih zemalja, bez obzira na to što smatra da se "političke granice u regionu neće menjati".

"Stvaranje zajednice je projekat koji već izvodi Evropska unija. Mora postojati neka asocijacija u regionu jer jedni bez drugih ne možemo", istakao je Broz.

Komunistička partija će, kako je najavljeno, braniti lik i delo Josipa Broza Tita, kao i tekovine Narodno-oslobodilačke borbe, i insistirati na pomirenju naroda.

"Radićemo na tome da napravimo neko pomirenje, svako može biti član partije, bez obzira na veroispovest i nacionalnu opredeljenost. Nema vise živih ni partizana ni četnika, dajte da pomirimo narod i krenemo u borbu za bolji život", zaključio je Broz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.