Komšije pustile u opticaj novu kovanicu povodom predsedavanja EU

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije pustile u opticaj novu kovanicu povodom predsedavanja EU

Zagreb -- Hrvatska narodna banka je pustila u opticaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna povodom obeležavanja hrvatskog predsedavanja Savetu Evropske unije 2020. godine.

Prigodni opticajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaestougla i iskovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu u količini od 30.000 komada, saopšteno je iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Na prednjoj strani, unutar jezgra kovanice nalazi se prikaz "šahovnice", koji se kao tipografsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenje sastoji od slova i brojeva čiji međusobni položaj asocira na polja grba Republike Hrvatske.

Kompozicijski, skraćenicama "HR" i "EU" i godinom predsedavanja "2020", prenosi se poruka povezanosti Hrvatske i EU, prenosi Poslovni dnevnik. Oko tipografskog rešenja "šahovnice" je kružno ispisan tekst "Hrvatsko predsedanje Vijećem Europske Unije" i godina izdanja "2020.".

Na naličju kovanice se u centralnom delu nalazi stilizovana numerička oznaka nominalne vrednosti "25", pri čemu je broj "25" ukomponovan sa telom kune zlatice. Iznad tog broja se nalazi grb Hrvatske, a ispod njega je ispisan naziv novčane jedinice "kuna".

Levo od numeričke oznake prikazana je položena grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno položena grančica lovora u cvatu. Na prstenu kovanice je u gornjem delu polukružno ispisana reč "Republika", a u donjem delu reč "Hrvatska".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.