Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24

Komitet stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) usvojio je, u ime Evropskog saveta, zajedničku evropsku poziciju za otvarnje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.

Ambasadori zemalja članica su danas bez rasprave potvrdili konsenzus postignut u utorak kada su se svih 28 država članica usaglasile oko zajedničke evrpske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

Time je dato "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravosuđe i osnovna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbednost.

U Briselu se navodi da su u pitanju dva najvažnija poglavlja u pristupnim pregovorima svake zemelje, jer se bave usklađivanjima propisa u oblasti vladavine prava.

"Srbija je uradila svoj posao ispunivši uslove za otvaranje ova dva poglavlja. Sa svoje strane, i EU je potvrdila svoju posvećenost", izjavio je ambasador Slovačke u EU, Peter Javorčik, posle današnje odluke COREPER-a.

Posle današnje odluke COREPER-a, slovačko predsedavanje bi trebalo da sazove Međuvladinu konferenciju na kojoj bi, uz prisustvo nadležnih ministara, Srbija otvorila nova poglavlja u svom prisupnom procesu.

Iz slovačkog predsedavanja EU poručuju da se konferencija na kojoj će se otvoriti dva poglavlja očekuje u drugoj polovini jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasadori EU potvrdili otvaranje poglavlja za Srbiju

Izvor: Beta, 07.Jul.2016

Komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU (COREPER) je danas u Briselu potvrdio da će sa Srbijom biti otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Unijom, rekli su agenciji Beta izvori Saveta ministara EU u Briselu.Ambasadori su bez rasprave usvojili stav koji je u utorak usaglasila...

Nastavak na Beta...

Miščević o daljim koracima u evrointegracijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2016

Pregovaračke pozicije EU za poglavlja 23 i 24 se prave na osnovu akcionih planova i pregovaračke pozicije Srbije za ta poglavlja, te nam nikada nisu mogle biti "prevelika tajna", izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević...Govoreći o narednim koracima u vezi sa otvaranjem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.