Koliko su bezbedne igračke?

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su bezbedne igračke?

Na spiskovima nebezbednih predmeta, i Sistema za brzu razmenu informacija Evropske unije i Instituta za javno zdravlje "Batut", igračke su na prvom mestu.
Osnovni razlog lošeg kvaliteta je ftalat, koji služi za omekšavanje plastike, ne sme da ga bude više od 0.1 odsto od ukupne težine igračke.

"Ovo je spektrometar. Na njemu merimo migracije teških metala. Simuliramo realne uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebe igračaka i proveravamo prisustvo teških metala u modelu rastvora pljuvačke, znoja i nebezbedno je ako štetna supstanca pređe u rastvor", kaže Ana Radojičić sa CIS Instituta.
Najopasnije je kad supstance prelaze u organizam dece. Tu se akumuliraju i može tokom godina da dođe do zdravstvenih problema.
Roditelji bi trebalo igračke da kupuju isključivo u prodavnicama jer se retko kontrolišu one koje stižu nelegalnim putevima.
Sanitarna inspekcija proverava igračke na granici i od ukupnog uvoza,  dva odsto se, zbog neispravnosti, odmah vraća ili uništava.
"Najčešće pronalazimo mehaničke nedostatke, sitne lako odvojive delove koji mogu dovesti do gušenja. Neretko pronađemo migracije teških metala – to mogu biti ftalati. Imamo takvih slučajeva relativno često", ističe Raša Milanov, načelnik sanitarne inspekcije.
Igračaka još uvek nema na sajtu nebezbednih predmeta 
Srbija ima sajt na kome se objavljuje koji se nebezbedni predmeti nalaze na tržištu, i ove godine na tom spisku nije bilo igračaka. Međutim, i kada bi se neka našla na našem tržištu, koja je ilegalno uvezena, informacija o tome se ne bi našla na sajtu.
Trenutno se Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine dogovaraju o tome da se i to objavljuje. Nemamo ni odgovarajuće zakonske okvire. Zakon o predmetima opšte upotrebe, među kojima su i igračke, sada je u skupštinskoj proceduri.
"Nemamo odgovarajuća podzakonska akta koji definišu šta mora pisati na deklaraciji. Potrošač ne može da pročita šta ima od opasnih hemikalija", navodi Jasminka Radnđelović iz nevladine organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije.
Preporuka nevladinog sektora je da roditelji izbegavaju igračke od PVC plastike, polivinil-hlorida, jer najčešće sadrže ftalate i kadmijum. Mogu se prepoznati jer imaju oznaku 3.
Iz nevladine organizacije savetuju da se ne kupuju igračke od crne tvrde reciklirane plastike jer u njima ima više nedozvoljenih supstanci. Nevladin sektor dobija međunarodna sredstva kojima plaća laboratorijske provere.
Poslednja ispitivanja u Pragu su pokazala da su od četiri naše igračke dve imale nedozvoljene količine štetnih supstanci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.