Koliko je rekonstrukcija Vlade usporila Akcioni plan za EU

Izvor: Politika, 06.Mar.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je rekonstrukcija Vlade usporila Akcioni plan za EU

Kad podvučemo crtu, videćemo šta je tačno urađeno da brže steknemo status kandidata, kaže Milica Delević. – Vremena ima, ne i političke volje, ocenjuje Laslo Varga

Prvi izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za brže sticanje statusa kandidata u Evropskoj uniji trebalo bi da bude predstavljen na sastanku zajedničkog Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU, 22. marta u Briselu. Trenutno se, kako saznaje

„Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od Milice Delević, direktorke Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, u ovoj kancelariji uveliko pripremaju za taj sastanak. „Trebalo je da o sprovođenju tog plana izvestimo na kraju prvog kvartala ove godine. Ali, taj rok smo skratili kako bismo mogli da navedemo konkretne rezultate, ali i ono što je uspostavljeno kao započeti proces”, kaže Delevićeva, objašnjavajući da „ako je proces započet, onda će nešto i da se desi”. U javnosti se, međutim, stiče utisak da je, zbog priče oko rekonstrukcije Vlade, vreme od predaje odgovora na Upitnik, 31. januara ove godine, do danas, praktično propušteno za ispunjavanje poznatih obaveza na putu ka EU.

„Kad podvučemo crtu i izveštaj koji pripremamo bude gotov, videćemo šta je tačno urađeno i šta je još ostalo da se uradi. Ne bih rekla da je proteklo vreme skroz propušteno. Čak i sada kada su dominirali razgovori o rekonstrukciji Vlade urađene su neke značajne stvari”, ističe naša sagovornica i kao primer svojoj tvrdnji navodi da je u Skupštini počeo proces konsultacija u vezi sa pitanjem blanko ostavki, da je promenjen Poslovnik o radu Skupštine u delu koji reguliše izveštavanje nezavisnih tela, da je Predlog zakona o javnom Beležniku prošao Vladu, da su ovde već bile dve ekspertske misije, a da se priprema i treća misija.

Kako bi bila obezbeđena dodatna argumentacija za pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU, koje se očekuje 12. oktobra, Vlada je, podsetimo, Akcionim planom za brže sticanje statusa kandidata, donetim uoči Nove godine, zadužila Državne organe, „imenom i prezimenom”, da u tačno određenim rokovima, ispunjavaju tačno određene obaveze. Tako je, prema ovom planu, predviđeno da do kraja marta, između ostalog, bude donet zakon o finansiranju političkih stranaka, izmene Zakona o prebivalištu i boravištu, usvojena strategija za pravo intelektualne svojine.

„Ti rokovi koji su kraći od roka 30. jun mislim da su više interni i da ih je Vlada sama sebi postavila kako bi brže radila”, kaže Laslo Varga, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Upitan da li Srbija, i pored toga što se na početku ove godine nije na evropskom putu radilo punom parom ima šansu da ispuni planirane zadatke za EU, Varga odgovara: „Ako se gleda kalendar, onda je to nesporno”. Odista, najviše predviđenih obaveza iz Akcionog plana, inače skrojenog na osnovu preporuka iz godišnjeg izveštaja EK, planirano je da bude ispunjeno do kraja juna. Među tim junskim zadacima nalazi se, recimo, i donošenje Zakona o restituciji, strategije i politike razvoja industrije, stvaranje uslova za rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti...

Stoga, Delevićeva kaže da završetak procesa rekonstrukcije Vlade treba da označi početak mnogo intenzivnijih napora da bi se sve završilo do juna, odnosno u rokovima koji su  planirani.

Varga, međutim, smatra da će u onim ministarstvima u kojima će doći do personalnih promena ili koja se spajaju ili razdvajaju sigurno biti potrebno dodatno vreme kako bi ona postala potpuno funkcionalna i spremna za ispunjavanje evropskih obaveza.

„Ali, kao što je to slučaj u školi, postoji i mogućnost za popravni, čak i u julu, avgustu i septembru, jer će mišljenje EK biti objavljeno 12. oktobra”, tvrdi on. Ovaj naš sagovornik

Posebno ukazuje da bi bilo nužno ispuniti desetak najvažnijih zadataka iz Akcionog plana – koji podrazumevaju donošenje zakona o restituciji, blanko ostavkama, finansiranju stranaka,

Izmeni izbornog zakona koja se tiče redosleda na izbornoj listi, saradnji s Hagom, početka dijaloga s Prištinom, pitanje lažnih azilanata. U tim slučajevima nije, kako kaže, toliki problem to što smo izgubili pomenutih mesec, mesec i po od predaje odgovora na Upitnik – budući da njihovo rešavanje ne iziskuje koliko vremena – koliko je problem to što rešavanje ovih pitanja zavisi od političke volje. A, on sumnja u to da će te volje dovoljno biti.

„Ima dosta indicija da neće biti lako (npr. ono što se dešava sa zakonom o  inansiranju političkih stranaka ili sa izbornim zakonodavstvom), pa sam zbog toga umereni pesimista”, kaže Varga. On misli da bi, ipak, bilo lakše ispunjavati zapisane mere da nije došlo do „turbulencija sa Vladom”, jer „rekonstruisana Vlada sigurno neće biti toliko kompaktna koliko je bila pre nekoliko meseci”.

Biljana Čpajak

objavljeno: 07.03.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Beograd zatvara granicu Lukašenku na zahtev Brisela

Izvor: Blic, 06.Mar.2011

BEOGRAD - Srbija će uvesti sankcije Belorusiji na zahtev Evropske unije, odlučeno je prošle nedelje u Ministarstvu spoljnih poslova, saznaje „Blic” nezvanično. Ovim je Beograd poslao poruku da je ozbiljno shvatio oštra upozorenja da ne može da traži status kandidata a da se istovremeno ponaša...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.