Kocijančič: EU neutralna u odnosu na status Kosova

Izvor: RTS, 11.Feb.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančič: EU neutralna u odnosu na status Kosova

Evropska unija strogo se pridržava principa neutralnosti o statusu Kosova, kaže Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.
"Mi smo statusno neutralni, kako u bilateralnim kontaktima tako i kada je reč o dijalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", kazala je ona na konferenciji za medije u Briselu, prenosi Tanjug.

Kocijančičeva je ovo rekla odgovarajući na pitanje albanske novinarke koja je tražila objašnjenje zbog čega prilikom prekjučerašnjeg susreta kosovskog premijera Ise Mustafe sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom uz zastavu EU nije bila istaknuta i zastava Kosova.
"Priznavanje ili nepriznavanje Kosova je odluka koju samostalno donose zemlje članice", istakla je ona osvrćući se na činjenicu da pet zemalja EU nisu priznale Kosovo.
Upitana da li to znači da za EU Kosovo ne postoji, Kocijančič je odgovorila da je EU i te kako angažovana u nastojanju da poboljša život građana Kosova i podstakne reforme i podsetila da je Euleks najveća evropska misija na svetu.
Novinari medija na albanskom jeziku su osim toga tražili da se Kocijančičeva izjasni da li sporazum o pravosuđu koji je juče parafiran u okviru briselskog dijaloga diskriminatorski, jer po njemu sudije i tužioci na severu Kosova mogu biti samo Srbi ili Albanci, ali ne i pripadnici drugih nacija koji žive na Kosovu.
Kocijančičeva je odgovorila da je postizanje sporazuma o pravosuđu bilo veoma važno za EU, ali da nije ovlašćena da komentariše detalje jer je to stvar strana u dijalogu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.