Ko (ne) dolazi po Nobelovu nagradu za mir

Izvor: RTS, 15.Nov.2012, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko (ne) dolazi po Nobelovu nagradu za mir

Samo trećina evropskih lidera pozitivno odgovorila na poziv da prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji u Oslu. Prisustvo potvrdila nemačka kancelarka Merkel, ali ne i britanski premijer Kameron koji je prokomentarisao će i bez njega biti dovoljno ljudi.

Samo trećina evropskih lidera je do sada prihvatila poziv da prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji u Oslu narednog meseca, saopštio je Nobelov institut.

"Između osam i deset je reklo da će doći, a nešto manje je odgovorilo negativno", izjavio je direktor Instituta Geir Lundestad za agenciju AFP.

Nobelov institut je odbio da otkrije imena onih koji su prihvatili ili odbili poziv, uz obrazloženje da se lista menja "iz dana u dan".

Nemačka kancelarka Angela Merkel, belgijski premijer Elio di Rupo i rumunski predsednik Trajan Basesku su saopštili da nameravaju da otputuju u Oslo.

Ipak, britanski premijer Dejvid Kameron, suočen sa pritiskom evroskeptičkog krila svoje Konzervativne partije, sarkastično je prokomentarisao da će "biti dovoljno ljudi da pokupe nagradu".

Kameronova odluka da ne otputuje u Oslo tumači se kao ispoljavanje njegovog odustva entuzijazma za EU, navodi francuska agencija.

Francuska je među državama koje tek treba da odgovore na poziv, kažu u Nobelovom istitutu.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio prošlog meseca da će biti u Oslu ukoliko drugi šefovi država i vlada budu prisustvovali ceremoniji.

Holandija i Finska su saopštile da odluku još nisu donele, dok su mediji iz Kopenhagena izvestili da to nije učinio ni danski premijer.

"Bilo bi nerealistično očekivati da svi dođu", rekao je direktor Nobelovog instituta Lundestad na pitanje o odsustvu jedinstvenog odgovora članica EU na poziv Instituta.

Najava u oktobru da će Nobelova nagrada za mir biti dodeljena EU izazvala je brojne kontroverze.

Evropski blok od 27 država članica trenutno prolazi jednu od najdubljih kriza gde je njegova solidarnost stavljena na test, pri čemu imućne države severa stoje nasuprot duboko zaduženim evropskim državama na jugu, suočenim sa oštrim merama štednje.

Nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona kruna ili 927.000 evra. Biće uručena 10. decembra predsednicima Evropskog saveta Hermanu von Rompeju, Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu i Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU šalje decu po Nobelovu nagradu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2012

Evropska unija raspisala je konkurs za decu i mlade iz država članica i kandidata za priključenje, čiji će pobednici prisustvovati ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji 10. decembra u Oslu. ..Deca iz Eu prisustvovaće svečanosti dodele Nobelove nagrade u Oslu..Mladi uzrasta...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.