Ko koči Hrvatsku?

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko koči Hrvatsku?

Neprijatelj Hrvatske u EU želi zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u Uniju, kaže poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak, koja nije rekla o kojoj zemlji je reč. Pakova, međutim, dodaje da je to nemoguće, jer Srbija nije ni počela pregovore o članstvu.

Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak kaže da Hrvatska ima neprijatelja u Evropskoj uniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji želi da uspori skori ulazak Hrvatske u EU.

Pakova je rekla da ta zemlja želi zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u Uniju, što je nemoguće, jer Srbija nije ni počela pregovore o članstvu.

"U Evropskom savetu, jedna zemlja želi da uspori skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekla je Pakova u intervjuu za Vjesnik.

Evropska komisija je prošle sedmice dala ocenu dosadašnjih napora Hrvatske u ispunjavanju kriterijuma za zatvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Brisel je ocenio da Hrvatska nije uradila dovoljno u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i procesuiranja ratnih zločina, kao i da vlasti u Zagrebu nisu rešile pitanja povratka izbeglica, vraćanja vlasničkih i stanarskih prava i obnove kuća.

Jedan zvaničnik Evropske komisije objasnio je da još nema dovoljno dokaza da je hrvatsko pravosuđe nezavisno i delotvorno, da i dalje postoje manjkavosti u postavljanju i reizboru sudija i tužilaca, kao i znatan procenat nerešenih sudskih predmeta.

U izveštaju Evropske komisije o poglavlju 23 pregovora EU-Hrvatska o članstvu, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, jasno je predočeno vlastima u Zagrebu šta moraju da učine da bi u dogledno vreme mogle da računaju na okončanje tehničkog dela pregovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.