Ko će rešiti sporne privatizacije?

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će rešiti sporne privatizacije?

Beograd -- Nakon što je Jelko Kacin Beogradu preneo da mora da reši sporne privatizacije ako hoće u EU, opet se otvorilo pitanje hoće li taj problem konačno biti rešen.

Kacin je vlastima u Beogradu preneo da u EU ulaze "države, a ne zemlje", ukazujući da je ključna razlika između države i zemlje u sprovođenju zakona. Premijer Ivicu Dačić kaže da 24 slučaja spornih privatizacija za naše državne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organe nisu ništa novo.

Sporne privatizacije su bile jedna od glavnih tema predizborne kampanje, a na njih je pre Brisela godinama ukazivao Savet za borbu protiv korupcije Verice Barać, ali konkrentih rezultata do sada nije bilo.

Mobtel, Jugoremedija, Sartid, C market - imena su koja je na scenu vratio evropski parlamentarac Jelko Kacin. Njegova poseta poklopila se sa najavama nove vlade da će više od godinu dana posle prvog upozorenja iz Brisela neko u Beogradu konačno istražiti 24 sporne privatizacije.

Prošlog juna iz Evropske komisije od Srbije je zatraženo preispitivanje 24 sporne privatizacije.

Vlasti Srbije Briselu do sada nisu poslale nikakve konkretne odgovore iako je više puta upozoravano da to dodatno koči evrointegracije Srbije Tomo Zorić, portparol tužilaštva, je u aprilu izjavio da je tužilaštvo proverilo sve navode o privatizacijama 24 preduzeća i da su u nekim slučajevima pokrenuti pretkrivični postupci.

"Sad ispada kao da mi nismo znali i kao da mi ne znamo da su te privatizacije sporne. Vi znate da ja to pričam već 7-8 godina. Uostalom, jedna trećina privatizacija u Srbiji je poništena", rekao je premijer Ivica Dačić nakon razgovora sa Jelkom Kacinom.

Sporne privatizacije na koje ukazuje Brisel su se desile u poslednjih 10 godina, a za sve to vreme Mlađan Dinkić je ministar finansija odnosno privrede.

"To treba rešiti u pravosudnoj proceduri - pravosudni organi! Nema ko drugi... To ne treba da rešavaju političari već nadležni organi - tužilaštvo, policija, sudovi!. Naša vlada ima želju da se to reši što pre", kaže Mlađan Dinkić.

Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da je početak mandata Vlade uvek pogodan trenutak za krupne istrage.

"Sada nova vlast, ako se verbalno izjasnila da će ona da uradi i reši te 24 privatizacije, ako to ne pokaže u prvih nekoliko meseci, onda su to bile samo verbalne izjave i onda se upada u ono stanje koje inače u Srbiji vlada a to je stanje ucena. To znači ponovo će neko ući u neke poslove koji će ga dovesti u stanje ucene, a onda on više neće imati snage", navodi Čupić

Čupić zaključuje da bi istraga o 24 sporne privatizacije mogla da bude tek početak istrage o visokom broju poništenih privatizacija u Srbiji.

Analitičari: Ima nade, ali ...

Ekonomista Miroslav Zdravković je naglasio da je za Srbiju i te kako poželjno da se stave tačke na sve sporne privatizacije, ocenjujući da ponašanje premijera Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića "uliva nadu da će oni zaista taj posao da obave".

"Ja ne mislim da to može da se reši lako, ali mislim da svakako treba da se nešto učini i da će se to činiti, jer su vrlo neprijatne i informacije i posledice koje će nastupiti za osobe koje su u to umešane", kazao je on.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević podsetio je da je EU poodavno saopštila spisak spornih privatizacija i projekata u Srbiji, za koje oni zahtevaju da se izvrši provera i ukazao je da je naša država već trebalo da nešto uradi i da započne neki postupak, da se izvrše provere.

Generalno gledano, Srbija se svrstava u red država u kojoj vlada visok nivo korupcije, tako da bi bilo poželjno da se malo agilnije i brže sprovode istrage, da što pre napustimo tako visoku poziciju koju kao zemlja zauzimamo prema stepenu izraženosti korupcije, kazao je Kovačević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da nema nikakve sumnje da je u proteklih 10 godina u procesu privatizacije bilo korupcije, kojoj se u ovom trenutku možda čak i ne može sagledati obim.

"Privatizacija kao proces u poslednjih 10 godina je nešto što je možda tamna rupa u procesu tranzicije u Srbiji", rekao je Savić i napomenuo da on doživljava zahtev EU kao upozorenje Srbiji da na putu pridruživanja Uniji mora da uspostavi vladavinu prava i zakona.

"A to je u ovom trenutku najlakše učiniti rešavanjem onoga što je možda najvidljvije, a to su slučajevi zloupotreba i korupcije, koje treba otkriti i sankcionisati", kazao je Savić.

Kacin podržao Savet za borbu protiv korupcije

Predstavnici Saveta za borbu protiv korupcije razgovarali su sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, od koga su dobili podršku za nastavak daljeg rada.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, na sastanku je bilo reči o vladavini prava, reformi pravosuđa i spornim privatizacijama na koje je Savet ukazivao u svojim izveštajima proteklih godina.

Savet je izvestio Kacina da radi na novim izveštajima i dobio podršku od njega da nastavi sa daljim radom, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.