Kirbi: Vojvodina je privlačna za investitore

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Vojvodina je privlačna za investitore

U razgovoru sa čelnim ljudima AP Vojvodine, amabasador SAD Majkl Kirbi rekao da je Vojvodina iskoristila svoje geografske prednosti i multikuralnost i da će od jula kada još neki susedi budu u EU postati veoma atraktivna za strane investitore.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da će Vojvodina zahvaljujući geografskom položaju i susedima koji će od jula meseca biti članice Evropske unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postati veoma atraktivna za strane investitore.

Kako se navodi u saopštenju Biroa za informisanje Vlade Vojvodine, Kirbi je tokom susreta s predsednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem pohvalio napore vlade u privlačenju stranih investicija i očuvanju multietničnosti u Vojvodine.

Pajtić je rekao da je Vlada Vojvodine odavno prepoznala geografske prednosti Pokrajine i da će nastaviti u okviru svojih mogućnosti da investira u razvoj infrastrukture i poboljšanju nivoa obrazovanja, zarad privlačenja stranih investicija.

On je naveo da je od ukupnih investicija koje su stigle u Srbiju, oko 45 odsto realizovano u Vojvodini, da se iz IPA programa prekogranične saradnje Srbije sa susednim državama većina odnosi na saradnju korisnika sa teritorije Vojvodine, kao i da je prema "Fajnenšel tajmsu" Vojvodina na četvrtom mestu u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja.

Pajtić je ocenio da su ove činjenice Vladu Vojvodine opredelile da i u narednom perodu nastavi da vodi politiku stvaranja uslova za privlačenje investitora, pri čemu će posebnu pažnju posvetiti ravnomernom regionalnom razvoju i izgradnji industrijskih zona u svim opštinama, što bi trebalo da obezbedi očuvanje reputacije ekonomski razvijene Pokrajine.

"Uspešni programi međuregionalne saradnje koju Vojvodina ima sa županijama u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, doprineli su unapređenju ukupne saradnje Srbije sa državama u regionu", rekao je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i ambasador Kirbi složili su se tokom susreta da su koraci koje Srbija pravi na putu ka EU veoma ohrabrujući i da daju povoda za optimizam u pogledu bolje budućnosti građana.

Naglasivši da se u proteklih godinu dana u zemlji i društvu dogodilo puno pozitivnih stvari koje ukazuju na spremnost aktuelne vlasti da se suoči s problemima koji su dugoročno opterećivali Srbiju, Pastor je rekao "da se problemi mogu rešavati samo ako se s njima suoči i ako se o njima otvoreno razgovara".

"Vođeni upravo ovakvim uverenjem, učinili smo dosta napora da priču o Deklaraciji o ustavnim i zakonskim pravima AP Vojvodine vratimo u institucionalne okvire, koristeći se sredstvima parlamentarne demokratije", naveo je Pastor.

Ambasador SAD rekao je da su prednosti Vojvodine višenacionalnost i multikulturalnost i da bi Srbija, u svetlu slanja slike o sebi u svet, trebalo da iskoristi taj potencijal.

Majkl Kirbi je ukazao da građane Srbije najviše muče ekonomski problemi i da bi se njihovom ublažavanju i rešavanju trebalo posvetiti u punom kapacitetu, pre svega pokretanjem privrede, poljoprivrede i industrije.

Ambasadora Kirbija primio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je rekao da je fokus ulaganja iz pokrajinskog budžeta stavljen na popravku kanalske mreže, nabavku opreme za sisteme za navodnjavanje i izgradnju protivgradnih mreža, kao i na unapređenje voćarske i povrtarske proizvodnje.

Ješić je rekao da je cilj Vlade Vojvodine sigurnija i izvesnija poljoprivredna proizvodnja, što bi doprinelo i povećenju profita po hektaru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.