Kinezi zakupljuju njive po Bugarskoj!

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi zakupljuju njive po Bugarskoj!

SOFIJA - Jedna kineska kompanija uzela je u zakup 2.000 hektara poljoprivrednog zemljita na području Vidina, na kome će gajiti kukuruz, detelinu i suncokret.

Investicija se procenjuje na oko 10 miliona evra, a celokupna proizvodnja će se izvoziti u Kinu.

To je, prema pisanju bugarskih medija, prvo kinesko ulaganje u poljoprivredu neke zemlje članice EU.

"Investicija je prvi korak u realizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zajedničkih projekata u poljoprivredi", izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov posle sastanka sa zamenikom kineskog ministra poljoprivrede Gao Honbinom, koji se nalazi u poseti Bugarskoj.

"Sa projektom, koji počinjemo u opštini Bojnica, pokazujemo interesovanje Kine prema saradnji sa Bugarskom", naglasio je Honbin, a prenela informativna služba bugarske vlade.

Predsednik državne "Tandžin agrobiznis kompani" Baj Žišen izjavio je da Kina namerava da investira još 20 miliona evra u poljoprivredu, pri čemu će deo sredstava biti usmeren na stočarstvo.

Bugarska, sa oko 110.000 kvadratnih kilometara, zauzima 22 odsto ukupne površine Balkanskog poluostrva. Ravnice zauzimaju oko 30 procenata ukupne teritorije Bugarske.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.