Kina preko Srbije pravi most za osvajanje tržišta Evrope

Izvor: Politika, 06.Jan.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina preko Srbije pravi most za osvajanje tržišta Evrope

U Evropskoj uniji s dve brzine, gde su zemlje bivšeg komunističkog bloka siromašni rođaci bogate Zapadne Evrope, Kinezi su našli povoljno tle za investiranje, ocenjuje evropska štampa

Dok se Evropska unija žali da Kina hoće „i jare i pare” u tekućim, mučnim, pregovorima o sporazumu o investicijama, a Amerikanci prete da će Kinu tužiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog navodne „nelojalne trgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prakse”, mediji i izvori u EU tvrde kako je „kineski zmaj” krenuo u ekonomsko osvajanje Srednje i Istočne Evrope, a da je „most” za to i Srbija.

Francuski list „Mond” u opsežnoj analizi ocenjuje da je „kineska ofanziva na Srednju i Istočnu Evropu deo šire strategije da se osvoje tržišta unutar Evropske unije” i prodre tamo gde su tržišta članica EU i balkanskih zemalja gladna investicija koje ne pristižu sa Zapada ili nisu tako povoljne kao kineske. List napominje i da je „Evropska komisija zatražila od 28 članica EU da ne potpisuju bilateralne sporazuma s Kinom koji bi narušavali okvire koje je utvrdio Brisel”.

Peking, kako to vidi pariski dnevnik koji se poziva na izvore EU, „veoma želi da iskoristi slabosti Evropske unije da bi napredovao na Zapad” i ukazuje da je novembarski treći susret na vrhu Kina – Srednja, Istočna Evropa i balkanske zemlje u Bukureštu „po svemu bio operacija podeli i vladaj, koju Kina primenjuje na Evropu oslabljenju ekonomskom i finansijskom krizom”.

„Mond” stavlja do znanja da su „u Evropskoj uniji s dve brzine, gde su zemlje bivšeg komunističkog bloka siromašni rođaci u odnosu na veoma bogatu Zapadnu Evropu, Kinezi našli povoljno tle za investiranje svojih silnih milijardi i obećanja o svetlijoj budućnosti”. „Ali povrh svojih potreba za investicijama”, zaključuje pariski dnevnik, „Srednja i Istočna Evropa su prijemčive na to da ih osvoji kineski zmaj i iz razloga koji izmiču Parizu, Londonu i Evropskoj uniji... jer je Zapadna Evropa, koja je bila demokratski i ekonomski uzor Novoj Evropi, izgubila svoj sjaj”.

Londonski „Ekonomist intelidžensi junit” je nedavno u analizi tvrdio da „Kina preko Srbije pravi most na Zapad” i naveo kakve su sve investicije kineske kompanije već uložile u srpsku infrastrukturu, energetski sistem ili planiraju ulaganja u projekat „Kanala Morava”, brzu prugu Beograd–Budimpešta, auto-puteve, trgovinske centre itd. „Mond” je u prilog najnovije procene ekonomskog prodora Kine u Srednju i Istočnu Evropu posebno ukazao na to da je kineski premijer Li Kećijang stavio do znanja spremnost Pekinga da u Srednju i Istočnu Evropu u vidu vrlo povoljnih kredita investira deset milijardi evra.

Pariski dnevnik „Mond” nalazi za shodno da, uz opasku da Kina ima ogromne finansijske rezerve koje želi da oplodi, podseti na to da je najveći kineski teoretičar rata Sun Cu pre dve hiljade godina rekao da je najveća „veština rata da se neprijatelj potčini bez bitke”. „Kineski premijer Li Kećijang”, smatra „Mond”, „dobro je upamtio tu pouku”.

Beta

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bačević: Kinezi će uložiti ne 10, već 10.000 milijardi evra

Kina planira da u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investira 10.000 milijardi evra, a dogovoreno je da Beograd bude centar za sve projekte koji će Kinezi realizovati u oblasti infrastrukture u regionu, izjavio je ministar prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević. Kina je, na osnovu već predloženih projekata, spremna da na Balkanu investira 100 milijardi evra, a u perspektivi žele da ulože čak 10 hiljada milijardi, jer se očekuje prijavljivanje mnogih velikih razvojnih projekata, precizirao je Bačević. „Da, dobro sam vam rekao, Kina planira da investira 10 hiljada milijardi”, rekao ministar Bačević.

To što je Beograd određen da bude centar za sve projekte koji se tiču infrastrukture, a koje Kinezi planiraju da realizuju u 16 zemlja centralne i istočne Evrope, sjajna je vest za naše građane i za sve dobronamerne ljude, istakao je Bačević. On je podsetio da je najveća državna kineska kompanija „Čajna gezuba korporejšn” učestvovala u izradi studije za Kanal Morava–Dunav–Vardar koji je, kako je rekao, još veći projekat od „Južnog toka”.

Tanjug

objavljeno: 06.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.