Kijev: Sahranjene evrointegracije

Izvor: B92, 28.Nov.2013, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: "Sahranjene" evrointegracije

Kijev -- U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, i dalje traju ulični protesti protiv odustajanja vlade od potpisivanja sporazuma o trgovini i daljem približavanju EU.

Ukrajinski nacionalisti, koji su protiv Evropske unije, održali su performans sahrane evrointegracija.

Oni ne priznaju argumente vlasti da će potpisivanje finansijski uništiti Ukrajinu.

"Kao ekonomista znam da nema bezizlaznih situacija, neke države su bile u gorim situacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo je potrebno delati, a toga kod nas nema. Pet godina govorimo - prestanite da živite od dugova i zaduživanja, sa budžetom u deficitu. Ali problem je politički. Mi smo se našli u situaciji da nam se diktiraju uslovi i da nas ucenjuju", rekao je bivši ministar finansija iz vlade Julije Timošenko, Viktor Pinzenik.

Ljudi imaju pravo da iskažu svoje mišljenje, kaže poslanik vladajuće Partije regiona Nestor Šufrič, ali ne mogu da krše zakon i oni ne predstavljaju čitav narod.

"Njih je prevarila opozicija, koja samo misli o sledećim izborima i koja im nije rekla da potpisivanje SSP ne garantuje članstvo u EU, ne garantuje ni tako malu stvar kao što je beli šengen", kaže Šufrič.

Dok okupljeni na Majdanu preko društvenih mreža poručuju da im ponestaje drva za loženje, glas protiv njihovog skupa i evrointegracija, na drugom kraju grada, podigla je Slavjanska gvardija, koja tvrdi da je na Majdanu zavedena omladina.

Slavjanska gvardija, uz muziku slovenske braće Srba, rešila je da sahrani evrointegracije. Sanduk je, kažu, pun praznih obećanja. A nose ga predstavnici profesija koji će izgubiti posao ako se potpiše SSP.

"MI želimo da letimo našim avionima i da hodamo po svojoj zemlji, a ne da nas prodaju u roblje. Želimo da budemo nezavisni. Ovaj sanduk je znak pažnje za naše sugrađane koji su se, nažalost, predali evro-histeriji i ne znaju šta se tamo dešava", kazao je Volodimir Rogov iz organizacije "Slavjanska gvardija".

Zastava na sanduku koji je ostao pred predstavništvom Evropske komisije i sve što su rekli tokom svog performansa govori da Slavjansku gvardiju više od ekonomskih gubitaka brine da će evrointegracije ugroziti njihove konzervativne i tradicionalne vrednosti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.