Kif: Godina izazova i šansi za Srbiju

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kif: Godina izazova i šansi za Srbiju

Moguće je da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o priključenju EU, izjavio je ambasador Belike Britanije u Srbiji. Denis Kif smatra da Beograd ima priliku da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i poruči članicama EU da je vreme za početak realne diskusije.
"Ovo je za Srbiju godina izazova, ali i šansi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Prošle godine je bilo mnogo posla vezanog za reforme i pregovore sa Briselom", rekao je Denis Kif u intervjuu Fonetu i napomenuo da smo sada u fazi primene tih reformi i da su izveštaji sa skrininga spremni, što je tehnički posao, ali važan.

Prema njegovim rečima, Srbija ima šansu da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i kaže članicama EU da sada treba da počne realna diskusija.
Kif, međutim, smatra da "sve zavisi od realnog napretka u ključnim oblastima, kao što su pravosuđe, vladavina prava, mediji i dijalog sa Prištinom".
Za otvaranje Poglavlja 35, objasnio je Kif, potrebna je primena Briselskog sprazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.
Tokom prošle godine je bila pauza, ali je 9. februara održana nova runda dijaloga. Ostvaren je napredak, ali je potrebno još više. Mislim da je to moguće, ocenio je Kif.
Ambasador je naveo da je, što se tiče medija, "to vrlo važan deo" procesa pridruživanja EU i podsetio da je poslednji izveštaj Evropske komisije objasnio kakve je korake potrebno preduzeti.
"To je pitanje vrednosti. Voleo bih da vidim Srbiju kao uspešnu zemlju u EU, što znači mnogo tehničkog posla, ali i da je Srbija zemlja sa zajedničkim vrednostima koje svi imamo. To se odnosi na mnoge oblasti života, pravosuđe, vladavinu prava, medije... Jasno je da je u oblasti medija potreban napredak", rekao je Kif.
Govoreći o usklađivanju spoljne politike Beograda sa spoljnom politikom EU, naročito povodom ukrajinske krize, Kif je konstantovao da je "politika Vlade Srbije jasna".
"Sa jedne strane - potpuna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, a sa druge strane - sankcije Srbije prema Rusiji nisu moguće. Ali, Srbija ima važnu ulogu, jer je predsedavajuća Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i to radi veoma profesionalno", istakao je Kif.
Pre godinu dana je Rusija pomogla organizaciju nelegalnog i nelegitimnog referenduma na Krimu, na teritoriji Ukrajine. To je ozbiljna pretnja za celu Evropu, a ne samo Ukrajinu, jer je suprotna obavezama Rusije u međunarodnim odnosima, ukazao je Kif, uz ocenu da je "važno da se značaj aneksije Krima ne potcenjuje".
"Rusija je pre godinu dana rekla da je to realan fenomen. Prošle nedelje je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je sve isplanirao pre referenduma. Takvo delovanje u savremenom svetu je veoma opasno i suprotno našim zajedničkim vrednostima", upozorio je Kif.
Prema njegovim rečima, svi moramo da radimo zajedno kako bi Rusiju ubedili da mora da nađe izlaz, povuče svoje jedinice, ne meša se u unutrašnje poslove Ukrajine i ispunjava dogovore iz Minska.
U toj opasnoj situaciji svi imamo pozicije, Srbija ima svoju, EU svoju, izjavio je Kif i podsetio na stav Brisela, koji "smatra da su sankcije potrebne".
Povodom hapšenja u Srbiji osam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, Kif je istakao da London pozdravlja napredak u rasvetljavanju užasnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Bitno je da pravosuđe da konačnu reč o tome šta se dogodilo. Pozdravljamo saradnju tužilaštava BiH i Srbije. Ona je važna i kao doprinos unapređenju sveukupnih regionalnih odnosa. Ne sme biti popuštanja prema pojedinicma odgovornim za ratne zločine, izjavio je Kif.
Mada posao tužilaca nije lak, oni su "nezavisni, da rade na osnovu Ustava, zakonodavstva Srbije i sarađuju sa kolegama iz BiH", naglasio je Kif i zaključio da to "dobro funkcioniše".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kif:Prilika Beograda za inicijativu

Izvor: B92, 22.Mar.2015

Moguće je da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o priključenju EU, izjavio je ambasador Belike Britanije u Srbiji, prenosi RTS...Osim toga, Denis Kif smatra da Beograd ima priliku da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i poruči članicama EU da je vreme za početak realne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.