Kako privreda da dođe do para iz EU

Izvor: B92, 09.Dec.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako privreda da dođe do para iz EU

Privrednici koji žele da konkurišu za fondove Evropske unije treba da vode računa da se ciljevi njihovog projekta poklapaju sa interesima donatora.

Govoreći na info sesiji "Novi EU programi 2014-2020 i mogućnosti za privredu u 2015. godini" u Privrednoj komori Srbije, Ratko Bojović je rekao da EU ne daje finansijska sredstva da bismo mi realizovali svoje ideje jer to želimo, već da bismo pomogli u rešavanju njihovih problema i sprovođenju njihovih ideja i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesa.

Na sesiji organizovanoj s ciljem upoznavanja kako konkurisati za programe EU i dobiju finansijska sredstva za svoje projekte, Bojović koji je izvršni direktor Balkanske bezbednosne mreže, rekao da privrednici treba da iskoriste probleme EU da bi realizovali svoje ciljeve, ali da vode računa da to nije tržiste za početnike.

"Donator neće dati novac nekome za koga se pita da li će znati kako da upravlja tim novcem", poručio je izvršni diretkor BSN-a.

Ekspert za EU fondove Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Boško Nekterijević dodao je da Srbiji nisu dostupni svi programi EU, ali da srpski privrednici, prvenstveno mala i srednja preduzeća, najveću šansu da dobiju finansije od EU imaju u programu Horizon 2020.

"Problem je što je to trenutno najkonkuretniji program u svetu, u okviru koga se vi takmičite sa najboljima u Evropi i svetu", podvukao je on.

Prednosti tog programa su, kako je istakao, budzet od 79 miliona evra i mogućnost dobijanja finansijskih sredstava za inovativne projekte "bez preduslova da imate tri partnera i sa mogućnošću da ga predate za samo 10 dana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.