Kako do malteškog pasoša?

Izvor: RTS, 30.Jan.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do malteškog pasoša?

Da biste dobili pacoš Malte po ceni od 650.000 evra, najpre treba na toj ostrvskoj državi da živite godinu - dogovoreno je u Briselu. Tako je prevaziđen spor EU i vlade u Valeti koja, osim novca, nije postavljala nikakve uslove tražiocima pasoša.

Svako ko želi da kupi pasoš od Malte, moraće prvo da u toj zemlji živi godinu dana, dogovorili su se u Briselu Evropska komisija i Malta.

Malteški parlament doneo je prošle godine odluku po kojoj će građani zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje nisu članice Evropske unije ubuduće moći da kupe državljanstvo Malte za 650.000 evra.

Ta odluka razljutila je Evropsku komisiju, jer Malta nije za dobijanje pasoša postavila uslov da tražilac dokumenta mora prvo da živi neko vreme na Malti, niti da ima ikakve veze s njom, podsetio je Rojters.

Malta i Komisija su u zajedničkom saopštenju naveli danas da su se saglasili da "uvedu prvo status rezidenta za osobe koje od Malte traže pasoš, a zatim mogu da zatraže naturalizaciju".

Sve države članice EU imaju suvereno pravo da prodaju pasoše i Malta se po tome ne razlikuje od njih. Međutim, Malti je zamereno što ide protiv vrednosti EU, jer ne zahteva prvo boravak u zemlji za tražioce pasoša.

Malta je članica EU, Šengenskog prostora, a ima bezvizni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Premijer Malte Džozef Maskat obrazložio je prošle godine da projekat prodaje pasoša ima za cilj da donese prihode zemlji tako što će privući potencijalne bogate investitore.

Prema njegovim procenama, država bi zaradila 30 miliona evra u prvoj godini - pretpostavka je da bi oko 45 ljudi kupilo državljanstvo Malte koje bi im omogućilo pravo na rad i boravak u drugim delovima Evropske unije.

Stručnjaci procenjuju da će godišnje između 200 i 300 pojedinaca aplicirati za malteško državljanstvo.

Opoziciona Nacionalna partija žestoko se protivi ideji prodaje državljanstva strahujući da bi Malta mogla da postane zemlja poreskog raja.

Malteška vlada je pak tvrdila da podnosioce zahteva očekuje stroga provera i da osobe koje se dovode u vezu sa kriminalom neće moći da dobiju državljanstvo, a napominje da o ovakvoj ideji razmišljaju još neke zemlje EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravila EU za državljanstvo Malte

Izvor: B92, 30.Jan.2014

Brisel -- Svako ko želi da kupi pasoš od Malte, moraće prvo da u toj zemlji živi godinu dana, dogovorili su se danas u Briselu Evropska komisija i Malta...Malteški parlament doneo je prošle godine odluku po kojoj će građani zemalja koje nisu članice Evropske unije ubuduće moći da kupe državljanstvo...

Nastavak na B92...

Malta pooštrava uslove za prodaju pasoša

Izvor: Politika, 30.Jan.2014

Posle kritika iz Brisela, Valeta će ipak od kupaca svojih dokumenata tražiti da godinu dana žive na njenoj teritoriji..Šampion Formule 1, pop pevač, južnoamerički fudbaler i kineski milijarder, svi za koje se veruje da su bacili oko na pasoše Malte, ipak će kao i svi ostali zainteresovani morati...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.