Kad ćemo ući u EU? Kad u njoj ostanu samo Hrvatska i Bugarska...

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad ćemo ući u EU? Kad u njoj ostanu samo Hrvatska i Bugarska..."

"Nova varijanta starog vica (Tata, kad ćemo mi voziti golfa 7? Kad izađe golf 15, sine) mogla bi uskoro u BiH glasiti ovako: Kad ćemo ući u Europsku uniju? Kad u njoj ostanu samo Hrvatska i Bugarska...", pišu "Nezavisne".

Ishod referenduma u Italiji dodatni je pokazatelj u tom smeru. Nakon objave rezultata, premijer Mateo Renci podneo je ostavku. U pravu su komentatori koji ishod referenduma upoređuju sa Bregzitom ili Trampovom pobedom na američkim predsedničkim izborima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Političke elite u većini zapadnih demokratija već duže vreme su opasno otuđene od građana i njihove životne stvarnosti. Ljudi su političarima starog kova svuda duboko nezadovoljni, što otvara prostor za novi vid političkog, bolje rečeno antipolitičkog populizma, a Evropska unija visi o sve tanjem koncu.

Na već postojeće probleme EU, kao što su demokratski deficit, ekonomska kriza na njenom jugu, migranti, konfliktna područja na rubovima Unije, od Ukrajine do BiH, u 2016. godini pridodat je izlazak Velike Britanije, kao i dodatno jačanje novog evroskeptičnog populizma, i levog i desnog.

Sledeće godine održavaju se izbori u dva stuba EU, Francuskoj i Nemačkoj. Sadašnji francuski predsednik Oland neće se ni kandidovati za drugi mandat na izborima u aprilu 2017, jer mu je rejting u javnosti katastrofalno nizak, a ni deonice Angele Merkel pred izbore za Bundestag ne stoje baš najbolje.

Ishodi tih dvaju izbora pokazaće sledeće godineda li je i za BiH bolje da "džaba ne kreči" tj. hoće li EU ići putem dezintegracije ili će se europski establišment trgnuti i zapitati se šta mora da menja da bi vratio poverenje građana i osigurao opstanak Unije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.