Kacin: Otvoren put ka EU

Izvor: B92, 05.Dec.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Otvoren put ka EU

Beograd -- Izvestilac EP Jelko Kacin kaže da se uklanjanjem barikada stvaraju uslovi da države koje su smatrale da Srbija zaslužuje status kandidata promene mišljenje.

"Dobro je, iako je to bio poslednji momenat, da su obnovljeni razgovori, postignuti rezultati i da se krenulo u otklanjanje barikada. Sa time se stvaraju uslovi da oni koji su mislili da Srbija ne treba da dobije status kandidata promene mišljenje", rekao je Kacin.

Kacin je kazao da je pristup Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskoj uniji istorijski događaj i da EU želi da se u petak donese i odluka o početku pregovora sa Crnom Gorom, da Srbija dobije status kandidata i što pre početak pregovora, kao i da se s Makedonijom započnu pregovori što pre, a da Kosovo uđe u proces vizne liberalizacije.

"Glavna poruka regionu je da su svi dobrodošli u EU, ali da svaka država za sebe odlučuje o dinamici tog puta", rekao je Kacin, dodajući da je osnovna bit EU slobodan protok ljudi, robe i ideja, zbog čega Srbija sa barikadama na severu Kosova nikada ne bi mogla da postane kandidat.

Upitan za predlog Austrije da se Srbiji odobri uslovni status kandidata, Kacin je rekao da ta država, iako je imala ranjene vojnike u okviru Kfora, omekšava stav Nemačke i predlaže prelazna rešenja.

"Ako je ta poruka data danas, mi ćemo iz dana u dan raditi da se taj eventualni predlog unapredi u nešto što je značajnije i operativnije. Očekujem da će Savet ministara, pored te inicijative, ponuditi još štošta i da ćemo do petka svakog dana napredovati", kazao je Kacin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Uklanjanjem barikada, Srbija bliža EU

Izvor: S media, 05.Dec.2011

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da se napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i početkom uklanjanja barikada na severu Kosova stvaraju uslovi da neke države promene stav kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u petak, 9. decembra...Špindeleger:...

Nastavak na S media...

"Sklonite barikade i dobićete kandidaturu"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2011

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da se postizanjem dogovora o prelazima na severu Kosova i uklanjanjem barikada, stvaraju uslovi da države koje su smatrale da Srbija ne treba da dobije status kandidata, u petak, 9. decembra, promene takvo mišljenje..."Dobro je, iako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.