Kacin: Oprezno sa kandidaturom

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Oprezno sa kandidaturom

Srbija treba da obavi konsultacije sa Evropskom komisijom pre zvaničnog podnošenja zahteva za članstvo u EU, poručili u Beogradu predstavnici Komisije i Evropskog parlamenta. Predsednik Tadić kaže da će Srbija učiniti sve da se do kraja godine odblokira Prelazni trgovinski sporazum, uslov za podnošenje kandidature.

Podnošenje aplikacije za članstvo Srbije u Evropskoj uniji treba da bude urađeno uz konsultacije sa Evropskom komisijom ali pre toga treba učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko koraka, poručili su u Beogradu predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Kacin se založio za uspostavljanje bolje saradnje zemalja u regionu u procesu evropskih integracija.

Prema rečima Kacina, prošlo je 20 godina od pada Berlinskog zida i zemlje regiona se moraju okrenuti budućnosti i razmišljati o tome da se ceo region integriše u EU.

Kacin je čestitao Srbiji koja je, zajedno sa Crnom Gorom i Makedonijom, "sama sebi ukinula vize".

"Mi smo se pobrinuli da to bude od 19. decembra", naglasio je Kacin i poručio da je svaki dan dragocen za jačanje proevropskih snaga.

Direktor Direktorata za zemlje Zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji Pjer Mirel potvrdio je da aplikacija za članstvo treba da bude podneta uz prethodnu konsultaciju sa Predsedništvom EU i Evropskom komisijom.

"Ne vidim kako bi 27 država EU moglo da razmatra aplikaciju ukoliko je Privremeni sporazum još uvek blokiran", rekao je Mirel.

Mirel se nada da bi Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom mogao da bude odblokiran ako izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije bude pozitivan.

Govoreći o podnošenju kandidature za članstvo Srbije u EU, Mirel je istakao da ne vidi kako bi mogla da bude podneta kandidatura dok je Prelazni trgovinski sporazum još zamrznut.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je prethodnih dana čuo izjave političara iz Beograda da nameravaju da podnesu kandidaturu za EU do kraja godine, ali da su sve te najave dolazile od političara iz samo jedne stranke.

"To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori koalicija, zatim i vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. Ne radi se o predaji aplikacije, već o dobijanju pozitivnog odgovora koji mora ojačati proevropske snage, ojačati ambicije u regionu i ubrzati taj proces", rekao je Kacin.

Kacin, koji u Beogradu prisustvuje Petoj konferenciji odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, naglasio je da aplikacija ne sme biti "korak koji zaustavlja, već korak koji ubrzava Srbiju".

Jelko Kacin je dodao da sa aplikacijom ne treba žuriti i podsetio da "pre nego što se zatrčite treba napraviti nekoliko koraka".

Tadić: Srbija čini sve da odmrzne Prelazni sporazum

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija učiniti sve kako bi do kraja godine bila odmrznuta primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je preduslov za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

"Mi ćemo pažljivo analizirati sve poruke koje dobijamo iz Evrope i učinićemo sve da odmrznemo do kraja godine Prelazni sporazum, ali to ne zavisi samo od nas već i od pojedinih članica EU, ali nećemo nikoga kritikovati, jer svi oni imaju odgovornost prema svojim građanima", izjavio je Tadić tokom obilaska vojne baze "Jug" kod Bujanovca.

Komentarišući izjavu Kacina da je nerealno da Srbija do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u EU, Tadić je podsetio da mnogi evropski državnici Srbiji preporučuju upravo suprotno - da odmah podnese kandidaturu.

Srbija će, kako je poručio, bez obzira na poruke iz EU, nastaviti da sprovodi reforme i čini sve kako bi unapredila svoju ekonomiju i standarde na kojima počiva njeno društvo.

"Nije od odlučujuće važnosti šta će reći neke zemlje EU, već kako ćemo mi i kojom brzinom sprovoditi reforme u Srbiji. To je bolan proces ali moramo ga sprovoditi", rekao je Tadić.

Reforme su, kako je objasnio, preduslov da se u Srbiji živi bolje, a podizanje kvaliteta života na nivo koji postoji u najrazvijenim državama Evrope je važnije od samog formalnog čina učlanjenja EU.

"Ako me pitate da li je za građane Srbije važniji kvalitet života na nivou evropskih država, ili formalno učlanjenje a manji kvalitet života, ja kažem važniji je kvalitet života", rekao je predsednik Srbije.

"Zato ćemo se boriti protiv organizovavnog kriminala, podizati infrastrukturu, a manje voditi računa o formalnim pitanjima učlanjenja, iako nijednog trenutka nećemo zanemariti ostvarenje tog našeg strateškog cilja", rekao je Tadić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je očekivanje da bi odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazima moglo da usledi početkom decembra i dodao da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.