Kacin: Nema ulaganja dok Srbija ne postane pravna država

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Nema ulaganja dok Srbija ne postane pravna država

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je večeras da sve dok Srbija ne pošalje jasnu poruku da je pravna država, neće biti stranih ulaganja.

Kacin je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba rekao da Srbija nije pravna država i da je pravosuđe sa tužilaštvom u okviru njega najveći problem Srbije, odnosno "rak rana".

On je poručio da Srbija treba da stvori uslove za dolazak stranih investitora, da krene ka Evropskoj uniji i stvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravnu državu.

Kacin je rekao da je tužilaštvo deo problema, deo "reketiranja i sistemske korupcije" i dodao da sve dok tužilaštvo čeka da dobije instrukcije, ono predstavlja političku instituciju i "smrt za pravnu državu".

On je dodao da Srbija mora da načini sistemske promene koje bi joj omogućile otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Kacin je kazao da narod u Srbiji teško živi i da je došao kraj pokušajima izbegavanja odgovornosti za ekonomsku situaciju.

- Investicije neće doći iz Rusije, ma koliko to neko iz Srbije želeo, već se Srbija mora okrenuti Evropskoj uniji - rekao je on.

Govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, Kacin je istakao da će Srbiji biti bolje kada sama bude uradila nešto za sebe.

- Samoizolacija i način na koji se glume žrtve je gubljenje vremena - rekao je Kacin.

On je izrazio očekivanje da će Srbija posle izbora formirati jaku, usklađenu i posvećenu Vladu koja će na samom početku mandata stvoriti preduslove da se u sledećim godinama promene ključne stvari.

Zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan rekao je da veruje u reformski potencijal buduće Vlade i izrazio nadu da će ona uskoro biti formirana.

Predan je izrazio očekivanje da će političari ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o poboljšanju poslovnog ambijenta i pravne sigurnosti za investitore.

On je rekao da će 29. i 30. maja predsednik Slovenije doći u Srbiju u prvu zvaničnu posetu a da će sa njim doputovati i grupa privrednika. Dodao je da će u septembru ili oktobru biti održana i druga zajednička sedniva vlada dve zemlje.

"EU očekuje da Srbija ima sličan stav prema Ukrajini"

Izvestilac EP rekao je da od Srbije očekuje da zauzme prema Ukrajini sličan stav kao EU.

- Što se tiče odnosa prema Ukrajini, nadamo se da će Srbija razumeti u čemu je reč i da će i ona zauzeti stav koji je blizu stava Evropske unije. Crna Gora je to već učinila - kazao je Kacin.

On je naveo da će EU sutra sa Ukrajinom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će delegacija Evropskog parlamenta iduće nedelje održati zajedničko trodnevno zasedanje sa poslanicima Vrhovne rade.

Kacin je večeras učestvovao na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u hotelu In gde je govorio na temu: Izazovi zapadnog Balkana u srednjeročnoj perspektivi EU do 2020. (Tanjug)

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.