Kacin: EU pažljivo prati proces rehabilitacije Mihailovića

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: EU pažljivo prati proces rehabilitacije Mihailovića

BEOGRAD – Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je proces rehabilitacije generala Dragoljuba Draže Mihailovića vrlo specifičan slučaj, koji nosi mnogo političkog i emotivnog naboja, i smatra da je važno da u EU pažljivo prate taj proces.

„To je vrlo specifičan slučaj, koji nosi mnogo političkog i emotivnog naboja. Smatram da je važno da u EU pažljivo pratimo taj proces. Kao izvestioca EP, pre svega me zabrinjava evidentan pokušaj promene sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrednosti. Posleratna Evropa je izgrađena na antifašističkim vrednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smeru”, rekao je Kacin za sutrašnji „Danas”.

Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije je da gradi mostove prema svojim susedima.

„Ovakvi potezi (rehabilitacija Mihailovića) onemogućavaju postizanje istinskog pomirenja i dovode u pitanje posvećenost srpskih lidera dubljem učvršćivanju evropskih vrednosti u zemlji”, tvrdi Kacin.

„Zakon o rehabilitaciji se zloupotrebljava. Suština tog zakona je da se skine kolektivna odgovornost sa pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta da radi”, rekao je Kacina.

„Ono što je utvrđena činjenica jeste da su četnici bili kolaboracionisti u svim delovima Jugoslavije i da su činili zločine protiv nesrpskog stanovništva u Bosni, Crnoj Gori i Srbiji. Na kraju rata se deo četničkog pokreta nije odazvao na poziv kralja koji je naredio saradnju sa NOB”, naveo je on.

„Pokušaji pronalaženja mesta na kojima je Mihailović streljan i sahranjen u potpunosti su legitimni, ali pokušaji rehabilitacije donose promene u sferi politike, odnosa politike prema prošlosti i dele Srbiju i Srbe, sve države i javnosti u zemljama u neposrednom i širem susedstvu”, kazao je Kacin.

Tanjug

objavljeno: 26/03/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.