KADA SRBIJA TREBA DA UĐE U EU: Evo šta zaista misle austrijski političari!

Izvor: Kurir, 23.Maj.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KADA SRBIJA TREBA DA UĐE U EU: Evo šta zaista misle austrijski političari!

TV duel vodećih kandidata austrijskih stranaka za poslanike u Parlamentu EU nije mogao da prođe bez pominjanja naše zemlje

BEČ - TV duel na ORF-­u, u kome su se sučelili vodeći kandidati iz Austrije za poslanike parlamenta EU, nije prošla bez pominjanja Srbije, ovaj put kao kandidata za članstvo u EU.

Otmar Karas (Othmar Karas), vodeći kandidat ÖVP, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izjavio je da EU u sledećih pet godina neće biti sposobna nikoga da primi.

"Ionako nijedna od država koje su kandidati neće u narednih pet godina biti spremna da uđe u EU“, dodaje Karas. Kao prve kandidate za članstvo Karas vidi države bivše Jugoslavije, Norvešku i Švajcarsku.

Ojgen Frojnd (Eugen Freund), prvi kandidat SPÖ, kaže da države Zapadnog Balkana imaju apsolutni prioritet i da će ući u članstvo čim ispune kriterijume za prijem.

Voditeljka je potom "podbola" Haralda Vilimskog (Harald Vilimsky), vodećeg kandidata  Slobodarske partije Austrije (FPÖ) pitanjem:

"Gospodine Vilimski, iznenađujuće je da ste vi velik zaljubljenik u širenje EU, ali samo kad je reč o jednoj jedinoj zemlji - Srbiji.“ Vilmski je odgovorio:

"Evropsku familiju posmatram od Atlantika do Urala, ali nisam za centralnu evropsku vladu. Razume se da Srbija, ako ispuni kriterijume za ulazak, ima pravo na članstvo", rekao je Vilmski. On je dodao da smatra da i Ukrajina, dugoročno, ima pravo da bude deo evropske familije, ali da se ne zalaže da se ove države prebrzo uvuku u EU, jer bi to preopteretilo EU.

Na konkretno pitanje  kada smatra da bi Srbija trebala da uđe u EU, Vilmski je odgovorio da treba da uđe kad ispuni uslove, te da se to ne može izraziti brojem.

Ulrike Lunaček (Ulrike Lunacek), vodeća kandidatkinja Zelenih, rekla je da za nju apsolutni prioritet imaju zemlje Zapadnog Balkana. Lunačekova je podsetila da na geografskoj karti Evrope postoji "rupa“ na području dela bivše Jugoslavije i Albanije.

Takođe je podsetila da je EU u osnovi mirovni projekat, kao i da je Evropa poslednje ratove imala upravo na području nekadašnje Jugoslavije. Lunačekova smatra da ove države treba primiti čim ispune uslove za članstvo, ali i upozorava da su neophodne promene unutar EU, da bi institucionalno uspeli da prime ove države.

Angelika Mlinar, vodeća kandidatkinja Neosa, smatra da EU nije trenutno sposobna da prima nove članice.

"Ipak, prioriteti su na Balkanu", kaže ona.

Lunaček: Srbija ima pristup solidarnim fondovima EU

Lunačekova se osvrnula i na poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj i pohvalila austrijsku solidarnost sa državama u nevolji.

"Srbija, kao kandidat, za članstvo u EU, ima pristup solidarnim fondovima EU", naglasila je Lunačekova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.