Junker upozorio SAD na mogućnost „trgovinskog rata“

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2017, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker upozorio SAD na mogućnost „trgovinskog rata“

„Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je Vašington na mogućnost „trgovinskog rata“ s Briselom i skrenuo pažnju na sve veću „otuđenost“ u odnosima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi nemački list „Bild am zontag“.

Prema mišljenju političara, promena spoljnoekonomske strategije može da naškodi bilateralnim vezama.

„Da li Americi odgovara trgovinski rat s Evropom? Ovakav korak protivreči i američkim i našim interesima“, izjavio je Junker u intervjuu nemačkom listu.

On je naglasio da Evropska unija treba da se pripremi za mogući prelazak Vašingtona na politiku protekcionizma.

Šef Evropske komisije naveo je, takođe, da su ispadi američkog predsednika na račun Evropske unije ostavili tragove.

„Došlo je do svojevrsnog otuđivanja. Kada američki predsednik pozdravlja izlazak Velike Britanije iz EU i govori da ostale zemlje treba da slede njen primer, to je nešto bez presedana“, izjavio je političar.

Junker je govorio i o porastu otuđenosti između SAD i Evrope.

„Pojavila se neka otuđenost“, izjavio je Junker, istakavši da su pozivi predsednika SAD Donalda Trampa evropskim zemljama da slede primer Velike Britanije i napuste EU bez presedana.

On se požalio i na pokušaj Vašingtona da promeni ekonomsku politiku.

„Treba da shvatimo ozbiljno protekcionizam Trampove administracije i budemo na oprezu“, dodao je Junker.

U petak je Tramp na zajedničkoj pres-konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da nije pristalica izolacionizma i da se zalaže za slobodnu trgovinu.

U isto vreme, nakon stupanja na dužnost Tramp je potpisao ukaz o izlasku SAD iz pregovaračkog procesa o Trans-pacifičkom partnerstvu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.