Jovanović: Ohratoksin je kancerogena materija

Izvor: B92, 08.Apr.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Ohratoksin je kancerogena materija

Povodom prisustva ohratoksina u nekim sprskim proizvodima povučenim sa tržišta EU toksikolog Vojnomedicinske akademije Miodrag Jovanović kaže da se ohratoksin smatra kancerogenom i blago mutagenom materijom, koja menja DNK u ćelijama.

Jovanović je Tanjugu rekao da je ohratoksin - toksin iz gljivica i da pripada istom rodu gljivica kao i aflatoksin.

"Kao i kod aflatoksina ne postoji akutna opasnost po zdravlje. Vrlo često se ovaj toksin nalazi u kafi, vinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grožđu, suvom grožđu, žitaricama, a u velikim koncentracijama može biti i u životinjskim produktima, jer se koncentriše u tkivima i organima. Akutna toksičnost ne postoji, kao što nije bilo ni kod aflatoksina", objašnjava Jovanović.

On dodaje da se hronična toksičnost za ljude pretpostavlja, ali da nikada nije dokazana. Dokazana je samo eksperimentima na životinjama i otuda je ohratoksin proglašen kancerogenom materijom, supstanca koja može da doprinese razvoju tumora i to naročito jetre i bubrega.

"Toksičnost je dokazana na životinjama, međutim pretpostavka je da mora da postoji genetska predispozicija za razvoj malignih obolenja bubrega i jetre, a da je ovaj toksin spoljšnji faktor koji na njih utiče", pojašnjava Jovanović.

Na području balkanskog poluostrva ovaj toksin, kako kaže, dovode u vezu i sa balkanskom nefropatijom, hroničnim obolenjem bubrega karakterističnim za podunavske zemlje i za našu zemlju, ali da nijednom studijom to nije dokazano.

Štrudla sa smokvama i krekeri srpskih proizvođača povučeni su sa tržišta EU jer sadrže nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije.

Po propisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko je opasan ohratoksin?

Izvor: RTS, 08.Apr.2014

Ohratoksin se smatra kancerogenom i blago mutagenom materijom koja menja DNK u ćelijama, kaže toksikolog Vojnomedicinske akademije Miodrag Jovanović. Pojedini srpski proizvodi povučeni su sa tržišta EU zbog ohratoksina...Toksikolog Miodrag Jovanović rekao je da je ohratoksin - toksin iz gljivica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.